ARAD. Enel e pregătită să dea în judecată Primăria Arad pentru o hotărâre luată de aceasta în 2013, legată de inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al municipiului. Compania care furnizează energie electrică a făcut primii paşi în acest sens: a depus o plângere prealabilă Primăriei Arad pe tema actului votat de aleşii municipali. Reprezentanţii Municipalităţii arădene nu par însă a fi intimidaţi de paşii făcuţi de Enel spre Tribunal, ci le propune aleşilor locali să voteze luni „respingerea plângerii prealabile formulate de către S.C. Enel Distribuţie Banat S.A. împotriva Hotărârii nr.308/2013 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind modificarea inventarului bunurilor aparţinând domeniului public al municipiului Arad”. Fapt care cel mai probabil va şi avea loc în şedinţa ordinară a lunii martie şi care va duce aproape inevitabil la judecată între cele două entităţi.
Plângerea prealabilă a fost formulată de Enel în martie şi a fost înregistrată la Primăria Arad cu nr. 13.276/03.03.2014. Compania de distribuţie a energiei electrice solicita atunci revocarea parțială a Hotărârii nr. 308/2013 a CLM. Primăria consideră, însă, plângerea „neîntemeiată și nefondată”
Care sunt motivele pentru care Primăria le cere consilierilor să voteze pentru respingerea plângerii? Potrivit actelor care însoţesc proiectul pus pe ordinea de zi a şedinţei de luni, „prin Hotărârea nr. 308/2013, CLM Arad a stabilit includerea bunurilor din anexele nr.1, 2, 3 și 4 în patrimoniul public al unității administrativ-teritoriale” iar S.C. Enel Distribuție Banat S.A. a contestat această hotărâre, cerând „revenirea la situaţia anterioară”. /P.3
Ce contestă mai exact Enel? Unele poziţii din anexele nr. 1 și 2 ale hotărârii, adică exact cele care fac referire la „rețea și racorduri electrice în valoare de 547.087,37 lei cuprinse în valoarea obiectivului Complex de locuințe sociale tip garsonieră/3 blocuri, str. Tarafului FN”, „sistemul de iluminat 1.212 ml cablu j.t., 72 stâlpi de iluminat în valoare de 785.372,08 lei cuprinse în valoarea obiectivului Reamenajare zonă de agrement Pădurice”, „alimentare cu energie electrică în valoare de 31.073,81 lei cuprinse în valoarea obiectivului extindere și modernizare Grădiniță cu program prelungit nr. 12” şi „alimentarea cu energie electrică la Colegiul Național Moise Nicoară, în valoare de 235.131,55 lei”. Adică, investiţiile legate de energia termică făcute de Primăria Arad la blocurile de pe Tarafului, în Parcul Pădurice, la Grădiniţa nr. 12 şi la Colegiul Naţional Moise Nicoară.
Reprezentanţii Primăriei le arată, însă, aleşilor înainte de vot, printre altele, faptul că „instalațiile electrice (rețea, racorduri) edificate o dată cu realizarea obiectivelor de investiție nu se află în patrimoniul SC ENEL DISTRIBUȚIE BANAT SA, cum în mod greșit este interpretat de către petent”, indică legile pe care se întemeiază afirmaţia respectivă şi arată că Enel, „în calitate de operator de distribuție a energiei electrice în zona Banat trebuie să respecte prevederile actelor normative specifice”.
Argumentaţiile Primăriei
Poate unul dintre cele mai importante articole de lege la care fac referire reprezentanţii Primăriei spune că „în cazul în care cheltuielile prevăzute la alin. (7) sunt suportate de către client, capacităţile energetice rezultate vor fi preluate de către operatorul de distribuţie cu despăgubire, conform unei metodologii aprobate de ANRE, în 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
Primăria Arad mai arată, în argumentaţiile sale, faptul că „Transferul de capacități energetice de distribuție se realizează pe baza acordului de voință dintre persoana fizică/juridică deținătoare a capacității energetice de distribuție care predă aceste capacități și operatorul de distribuție concesionar care preia aceste capacități, din inițiativa oricăreia dintre părți, prin contract cu titlu gratuit sau contract de vânzare – cumpărare. În contractul încheiat de către părți se precizează modalitatea de transfer şi prețul de transfer, în cazul în care preluarea se realizează prin vânzare-cumpărare sau închiriere. Operatorul este obligat să preia capacitatea energetică cu plata unei juste despăgubiri, care reprezintă prețul de transfer, către persoana care predă aceste capacități. Până la această dată, reclamantul nu a făcut cunoscut instituției noastre intenția de a prelua aceste capacități energetice, bineînțeles cu plata unei juste despăgubiri și nici nu a achiesat la respectarea activităților în procesul de transfer al capacităților energetice de distribuție, potrivit regulilor și principiilor stabilite în Ordinul nr. 31/2013 emis de ANRDE”.
Îmbogăţire fără justă cauză
Ca de final, după argumentare, concluzia Primăriei este următoarea: „Ţinând cont de cele prezentate, considerăm că Hotărârea nr. 308/23.12.2013 a Consiliului Local al Municipiului Arad este legală și este adoptată cu respectarea legislației în vigoare iar argumentele aduse de către S.C. ENEL DISTRIBUȚIE BANAT S.A. sunt abuzive, considerându-le îmbogățire fără justă cauză, potrivit art. 1345 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare”. Ca atare, consilierii sunt îndemnaţi să voteze luni respingerea cererii Enel.
CITESTE SI:
Sindromul chiriei pe stalpii ENEL
Citiți principiile noastre de moderare aici!