JURNAL ARĂDEAN: Care este resortul intrării dumneavoastră în competiţia pentru desemnarea prezidenţiabilului PDL? De ce v-aţi hotărât să candidaţi?
GHEORGHE FALCĂ: Competiţia şi turneul propriu-zis de prezentare a candidaturilor în filiale sunt un excelent prilej de dezbatere. Ca om cu vechime în partid, cu un istoric electoral deloc neglijabil, sunt perfect conştient că ne aflăm într-un moment în care dreapta românească trebuie să facă o opţiune strategică. Vorbesc de poziţionarea doctrinară, ca şi despre unificarea dreptei în jurul unor valori şi a unui proiect pentru România, născut din afirmarea acestor valori. Pentru toate aceste trei mari teme: doctrină, unificare şi proiect pentru România, candidaţii vor avea la dispoziţie un cadru instituţional în care să-şi exprime viziunea. Un cadru în care fiecare vom putea explica tuturor membrilor de partid cum vedem aceste lucruri, oferind idei şi primind idei. Pentru că eu sunt convins că filialele locale vor fi energizate de aceste dezbateri. Voi participa, aşadar, la competiţie oferind o viziune, una verificată cu succes în plan local, în Arad.
Credeţi aşadar că nu constituie un handicap faptul că veniţi din Arad, că sunteţi candidatul provinciei ?
G.F: Aradul are cea mai puternică şi mai performantă organizaţie PDL. Admiraţia şi, uneori, invidia cu care suntem priviţi trebuie să-şi găsească răspunsul într-un gest de colegialitate: voi vorbi celorlalte filiale despre modelul arădean, dezvăluind, dacă vreţi, reţeta succesului nostru. Fiindcă pentru noi, la Arad, a fost o opţiune strategică faptul că am deschis partidul către societatea civilă, prin proiectul 3 pentru Arad, și către o alianță locală cu alte forțe de dreapta, Mișcarea Creștin-Liberală. Iar astfel, am continuat să învingem în alegeri.
Este însă postura de primar al Aradului suficientă pentru ca să deveniţi purtătorul unui mesaj naţional?
G.F.: Cred că, pentru un partid care se poziţionează ca partid popular, e cât se poate de relevantă postura de primar al unui oraş cum e Aradul, adică prosper, dinamic şi civilizat. Şi nu spun doar că, pentru un proiect de viziune, e nevoie de cunoaşterea foarte bună a realităţii administrative. Ci chiar că, într-un partid popular, un „partid al primarilor” – cum a fost numit PDL, e nevoie de oamenii politici care interacţionează direct cu cetăţenii, apropiaţi de comunitate. Aşadar, de oamenii politici care au verificat cu succes o anumită viziune administrativă şi doctrinară şi sunt în mod natural purtători de mesaj şi pot deveni promotori de proiect.
Vorbiţi mult despre o anumită „viziune strategică”, despre mari proiecte. Candidaţii în această competiţie trebuie să-şi asume, din câte am citit, un „proiect de ţară”. Care este proiectul dumneavoastră?
G.F.: Evident că anvergura dezbaterii presupune semnarea unui document fundamental. În esenţă, cred că unificarea dreptei trebuie să producă trei efecte principale. Primul este susţinerea unui candidat unic la prezidenţiale, candidat nominalizat ulterior unificării. Al doilea este refacerea încrederii în victorie a electoratului nostru şi recurarea mândriei de a fi de dreapta, de a fi părtaşi la aceleaşi valori ale Binelui: libertate, comunitate, familie, domnia legii, muncă şi recompensa meritului. Iar al treilea efect trebuie să fie susţinerea unui proiect pentru România. De aceea, intru în această competiție internă pentru a vorbi despre un alt tip de viziune asupra statului, asupra raportului dintre stat şi societate. Scriind cartea Societatea vie. Proiect România 2020, am afirmat că, după aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, România are nevoie de un nou proiect, mult mai profund, asumat intern. Acesta poate fi oferit doar de către dreapta românească, pentru că doar principiile dreptei pot să recroiască un stat care e acum risipitor și ineficient, chiar abuziv în această guvernare a stângii.
Dar oare nu vă lipsesc mecanismele de promovare a acestui mesaj, adică prezenţă repetată în presa centrală, mai ales televiziuni?
G.F.: Aveţi dreptate, aceasta poate fi o provocare. Însă, după cum vedem, presa naţională a făcut deja din această competiţie internă evenimentul politic al toamnei. E cumva normal, fiindcă eu sunt convins că există un public larg, aflat în aşteptarea mesajului de revigorare a forţelor de dreapta. Acestui public trebuie să avem inteligenţa să-i răspundem, făcând eforturile de comunicare pentru ca evenimentul alegerilor să treacă dincolo de sălile întrunirilor de partid. Sunt optimist în această privinţă.
Apropo de media: aţi produs o surpriză, consemnată ca atare de presă, care a şi fost tentată să facă speculaţii. Cum răspundeţi?
G.F.: E greu să împiedici pofta ziariştilor de a specula, mai cu seamă fiindcă, iată, această competiţie se constituie ca principalul eveniment politic al acestei toamne. Dar, de fapt, natura însăşi a acestor alegeri interne ar trebui să privilegieze mai degrabă analiza atentă şi aplicată decât speculaţia. Pentru că vom avea parte de o competiţie cât se poate de transparentă, de dezbateri deschise şi, să sperăm, clarificatoare pentru poziţionarea noastră ca partid. În plus, sistemul de alegere a candidatului, în care fiecare membru PDL votează, e dovada limpede a democraţiei interne, nu a aranjamentelor de culise. Sper însă ca, pe parcursul intrării în substanţa dezbaterii, focusul ştirilor să se mute către discursul şi viziunea strategică a candidaţilor.
Să ne întoarcem acasă: cum aţi simţit susţinerea locală, a arădenilor, la anunţul intrării în competiţie?
G.F.: Au fost multe mesaje de simpatie şi încurajare, chiar şi din partea unor arădeni plecaţi din ţară. Sunt oamenii care au investit în mine încredere şi cu alte prilejuri, nu neapărat electorale. Le mulţumesc şi pentru că încurajările lor mă vizează personal, dar mai ales pentru că simpatia lor se răsfrânge şi asupra echipei mele. Împreună vom promova mesajul atât de bine asumat de arădeni: unitate, muncă şi încredere în principiile care ne-au purtat spre victorie.
„Această competiţie se constituie ca principalul eveniment politic al acestei toamne”
Citiți principiile noastre de moderare aici!