„Primarul a subliniat că orașul s-a oferit să ia 15% din refugiații care vin în România.” Aceasta e fraza scrisă negru pe alb în Raportul comitetului de selecție (etapa peselecţie) privind candidatura Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. O frază care, firesc – dat fiind contextul european –, a fost mediatizată şi exploatată de către adversarii politici ai lui Gheorghe Falcă. Pentru că e vorba de o afirmaţie cât se poate de oficială, care a fost făcută publică pe site-ul Comisiei Europene. Nu ai cum să îi pui la îndoială veridicitatea.
„Campanie murdară”
La câteva zile distanţă de la prezentarea acestei informaţii în spaţiul public, primarul Gheorghe Falcă nu mai recunoaşte nimic. Ba, mai mult, se consideră victimă a unei „campanii murdare”. „Este clar că suntem într-o perioadă de precampanie electorală. N-am să înțeleg de ce o parte a mass-mediei este în campanie electorală… Faptul că nu îi plătesc şi că nu am să-i plătesc, asta poate ne dă răspuns la această întrebare” – a punctat edilul Aradului în cadrul conferinţei de presă de la începutul acestei săptămâni.
Gheorghe Falcă a mai precizat că „niciodată, Primăria nu a solicitat vreun refugiat. Pentru acest lucru este nevoie de hotărâre de consiliu. Niciodată Primăria nu a alocat bani – 28 de milioane de euro! – pentru refugiaţi.” În continuare, primarul a aruncat săgeţi către Prefectură, divagând niţel de la subiectul principal: „poate ne spune domnul prefect cum a răspuns la solicitarea Guvernului, cu actele, cu referire la refugiaţi. Dânsul a dat răspuns la guvern, nu noi! Dânsul să ne spună, când a fost solicitat, ce răspuns instituţional a dat. Noi nu am scris nicio scrisoare la Guvern şi nu am alocat niciun ban! Dar, dacă vrem să aflăm lucruri de genul acesta, cred că domnul prefect ne poate spune exact” – a subliniat Gheorghe Falcă.
Nemulţumire şi optimism
Ulterior, primarul Aradului şi-a exprimat nemulţumirea faţă de mass-media care a relatat despre acest subiect „fără să ne întrebe şi pe noi. Asta arată şi «profesionalism», şi «interes». De aceea, cei care ne simţim responsabili, haideţi să punem întrebări şi noi vom răspunde fără vreo problemă” – a spus primarul. Şi a încheiat într-o notă optimistă, totuşi: „eu am încredere că cetăţenii municipiului Arad văd realităţile muncii mele şi văd atacurile murdare ale celor care vor să ocupe scaunul de primar folosind aceste atacuri murdare.”
Punctul pe „i”
„Răspunsurile” invocate de primar în chestiunea primirii refugiaţilor în Arad au venit, în final, din partea Asociaţiei „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021”. Prin vocea directorului executiv Andrei Ando, aceasta explică de ce a fost inclusă tema imigranților în dosarul de candidatură a Aradului în competiţia Capitală Europeană a Culturii. Se face referire la valul de emoţie creat de drama umanitară a refugiaţilor, la deschiderea Uniunii Europene în chestiunea imigranţilor şi la angajamentul României de a primi refugiaţi.
„Echipa de redactare a dosarului de candidatură îşi asumă întru totul includerea acestei teme în proiectul Aradului. Am considerat-o oportună pentru accentuarea vocaţiei europene a Aradului, a deschiderii europene a arădenilor. În susţinerea noastră am insistat pe faptul că Aradul are capacitatea de a găzdui un număr limitat de refugiaţi, până la revenirea lor în ţările de origine, primindu-i în funcţie de capacităţile de cazare disponibile şi nu pe toţi în acelaşi timp, pentru a nu crea o presiune pe Centrul de la Horia.”
Temă… expirată
Nu se face nicăieri referire la procentul de 15% din refugiaţi pe care să-i preia Aradul. Aşa cum reiese din Raportul comitetului de selecţie, făcut public de Comisia Europeană, această afirmaţie îi aparţine exclusiv lui Gheorghe Falcă. Dar primarul nu şi-o mai asumă.
Oricum, pare a nu mai avea nicio importanţă pentru că „odată cu încheierea candidaturii noastre, tema nu mai este de actualitate şi nu se mai pune problema unui proiect de integrare a refugiaţilor la Arad.” Cel puţin aşa zice Asociația „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!