La fel ca în fiecare an, Castelul de la Săvârșin intră în centrul atenției cu prilejul apropierii Crăciunului. Acesta este un mod unic al Familiei Regale de a sărbători prin tradiții și obiceiuri, presărat cu artă, cântece și dansuri populare din zonă, alături de sute de invitați sfintele sărbători. „Familia Regală invită toți românii din țară și din Republica Moldova, cu ocazia sărbătoririi Crăciunului, la Ziua Porților Deschise, la Domeniul Regal Săvârșin, miercuri, 23 decembrie, între orele 9.00 – 17.00”, se arată în comunicatul Familiei Regale.
Până la 6.000 de musafiri
În ultimii ani, în zilele 22 – 24 decembrie, Satul Regal a găzduit până la 6.000 de musafiri care au venit din toate colțurile țării. Unii au venit de mai aproape, de la Arad, Timișoara, Deva, Beiuș, Oradea, Caransebeș, Lugoj, Reșița, alții de mai departe, de la Alba Iulia, Sibiu, Cluj, Craiova, Satu Mare, Iași, Constanța sau Chișinău. Unii au venit cu flori, alții cu steaguri, alții cu cărți, pâine sau covrigi. Mulți dintre ei au venit şi cu instrumente muzicale sau au cântat în cor. Toți, în costume populare colorate, autentice, păstrate de la bunici sau de la străbunici. În ziua de Ajun, atenția se îndreaptă către bradul de Crăciun de la castel și către masa de Ajun din Sufrageria mare, gătite de Principesa Moștenitoare.
Programul de Crăciun
Ziua de 23 decembrie începe de la ora 9.00 cu colinde și se sfârșește la ora 17.00 cu un concert în Muzeul Regal al Automobilului. Acolo pot fi găzduite până la 300 de persoane pe scaune, iar cei prezenți ascultă recitaluri ale Corului Episcopiei din Deva, precum și concertul muzicienilor clujeni. În ziua de 24 decembrie, singura întâlnire publică de la Domeniul Regal este primirea Dubașilor.
Principesa Moștenitoare, însoțită anul acesta de Principesa Maria, va merge în 23 decembrie la casele săvârșinenilor care nu se pot deplasa, din motive de vârstă sau de boală. Pentru cei nevoiași sunt pregătite în fiecare an 250 de pachete mari, cu alimentele de bază. Alte 250 de pachete sunt pregătite pentru copiii din localitate sau din împrejurimi. Un ultim lot de 250 de pachete sunt oferite celor care vin să colinde, să cânte, să danseze sau să-și prezinte portul popular.
Cartea Crăciunul regal
De doi ani încoace, librăriile au pe rafturilor lor volumul “Crăciunul regal”, o carte scrisă de Principesa Moștenitoare și de Principele Radu, în paginile căreia sunt descriși cei 150 de ani în care Familia Regală a petrecut Crăciunul alături de români.
Sursa foto: romaniaregala.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!