ARAD. Şi mai mult gunoi din tot judeţul la groapa de gunoi ecologică a Aradului. Aceasta este propunerea Primăriei Arad pentru consilierii locali, care sunt chemaţi joi să voteze printre altele un proiect de hotărâre privind „aprobarea încheierii actului adiţional nr. 10/ 2012 la contractul de concesiune nr.6863/25.07.2002, pentru reglementarea activităţii de depozitare a deşeurilor în depozitul conform S.C. A.S.A. Servicii Ecologice S.R.L”.
Proiectul a fost elaborat în urma solicitării A.S.A. depusă la Primăria Arad pe 30 octombrie. În actul adiţional pe care aleşii sunt chemaţi să-l voteze se arată că părţile au convenit asupra modificării contractului de concesiune astfel încât articolul 7 să aibă următorul cuprins: „Concesionarul are obligaţia obţinerii acordului concedentului pentru depozitarea de deşeuri din exteriorul suprafeţei administrative a municipiului Arad la noul depozit ecologic realizat în cazul în care această cantitate depăşeşte 25.500 tone/an“. Este singura modificare, ce-i drept radicală, propusă de executiv la contractul cu ASA, la cererea societăţii care dorea să obţină depăşirea cantităţii de deşeuri provenite din afara municipiului cu 5.500 tone , respectiv de a obţine permisiunea de a depozita 25.500 tone/an deşeuri provenite din afara municipiului fără acorduri speciale.
Motivaţii şi justificări
Justificarea acestei modificări se regăseşte în expunerea de motive, unde se face referire la extinderea ariei de depozitare a deşeurilor la întregul judeţ, conform actului adiţional nr. 8/08.10.2009, la solicitarea ASA Servicii Ecologice S.R.L. înregistrată la Primărie şi prezentată mai sus şi unde se vorbeşte de proiectul „Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad“, de un management integrat al deşeurilor solide menajere din ariile urbane şi rurale ale zonei cuprinse în proiect.
„Obiectul contractului de concesiune nr. 6863/25.07.2002 este activitatea de neutralizare a deşeurilor urbane din municipiul Arad. Prin încheierea actului adiţional nr. 8/08.10.2009 la contractul de concesiune părţile semnatare au convenit extinderea la întregul judeţ a ariei de pe care se acceptă depozitarea deşeurilor municipale colectate, Municipiul Arad fiind membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad“ se arată în expunerea de motive. Ultima referire de aici face vorbire de faptul că „depozitul S.C. A.S.A. Servicii Ecologice S.R.L. are o capacitate suficientă pentru a prelua cantităţile de deşeuri colectate din Judeţul Arad, având în vedere că acestea scad odată cu implementarea colectării selective”.
Nici un refuz de la staţiile de transfer
În raportul de specialitate se face referire şi la faptul că Municipalitatea s-a angajat că va susţine Planul Naţional de Management al Deşeurilor, unde depozitul A.S.A. a fost declarat depozit regional pentru judeţul Arad, şi faptul că, odată cu demararea proiectului „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad” CLM a decis că „aria de depozitare a deşeurilor municipale în depozitul ecologic ASA se extinde pe întreg judeţul” şi faptul că „ASA nu poate refuza preluarea deşeurilor de la nicio staţie de transfer din Judeţul Arad”.
Pe scurt
Cu alte cuvinte, Primăria s-ar arăta de acord ca ASA să aducă şi mai multe deşeuri din afara municipiului fără vreo altă aprobare pentru că la nivel de judeţ se implementează un mega-proiect privind gestionarea deşeurilor, pentru că depozitul de gunoi al firmei e mare, pentru că oricum aici se adună deşeurile din tot judeţul şi pentru că din momentul în care Polaris a trecut la colectarea selectivă a deşurilor, tot mai puţin gunoi ajunge la groapă.
De la 20.000 la 25.500
Iniţial, în articolul 7 alin. (12), pe care Primăria îl vrea modificat de către aleşi, se arăta că „S.C. A.S.A. Servicii Ecologice S.R.L. are obligaţia obţinerii acordului concedentului pentru depozitarea de deşeuri din exteriorul suprafeţei administrative a municipiului Arad la noul depozit ecologic realizat în cazul în care această cantitate depăşeşte 20.000 tone/an“. Acum canitatea propusă de la care se va cere acord este de 25.500! Totul pentru că, potrivit monitorizării cantităţilor depozitate lunar, ASA estimează pentru anul 2012 o depăşire cu 5.500 tone a cantităţii anuale de deşeuri provenite din exteriorul teritoriului administrativ al municipiului Arad.
Gunoi de prin ţară
În urmă cu un an, CLM a refuzat cererea ASA de a transforma groapa de gunoi a Aradului într-un depozit unde să fie adus gunoiul din mai multe regiuni ale ţării, de teamă ca municipiul să nu devină gunoierul ţării. Votul a fost etichetat, ce-i drept, unul de principiu, în condiţiile în care societatea obţinuse aprobări de la ANRSC pentru transport deşeuri din alte localităţi. De la momentul refuzului CLM, subiectul a fost îngropat.
adriana.barbu@informmedia.ro
CITESTE SI Mai scump la groapa de gunoi
Citiți principiile noastre de moderare aici!