ARAD. Pentru că, dincolo de suflet, politica nu găseşte niciodată, decât înainte de alegeri, un dram de omenie pentru persoanele cu handicap. A reușit să schimbe soarta sedinței de CLM, care s-ar fi finalizat altfel cu unanimități, în câteva minute, dar cam atât. De plătit bani persoanelor cu handicap și însoțitorilor acestora, nici vorbă. Nici de la Guvern, nici de la bugetul local. Pentru că, dincolo de suflet, politica nu găseşte niciodată, decât înainte de alegeri, un dram de omenie pentru persoanele cu handicap. S-a discutat mult, marţi, în CLM, s-au făcut acuze legate de sensibilitate, dar buzunarul celor suferinzi tot gol a rămas. De două luni. De când aşa l-au lăsat guvernanţii, cei care au în grijă soarta persoanelor cu handicap.
O propunere de un milion
Discuția pe tema indemnizațiilor persoanelor cu handicap a fost deschisă, la momentul votului rectificării bugetare, de Gheorghe Ghilință, care le-a cerut colegilor să reconsidere un amendament pe care l-a propus la ultima şedință CLM, dar pe care l-a retras apoi, după explicațiile date de primar. Acum, însă, alesul s-a simțit mințit de primar și le-a propus consilierilor să revină la amendamentul de atunci şi să aloce bani din rezerva bugetară pentru a plăti indemnizațiile persoanelor cu handicap și ale însoțitorilor acestora pentru luna septembrie (pentru care s-au primit doar jumătate din bani, în urma ultimei rectificări bugetare) și pentru octombrie. Adică 1.260.000 lei. Ghilință a propus ca atunci când se vor aloca banii promiși de Guvern, sumele luate din rezerva bugetară să fie puse înapoi.
„Să nu ai încredere în greci, nici măcar când îți fac cadou. De proverbul aceasta mi-am amintit acum când, reiau subiectul persoanelor cu handicap”, și-a început discursul Ghilință. Acesta a subliniat că primarul l-a mințit când a spus că cei 335.000 de lei alocați la ultima rectificare sunt bani din bugetul local, când de fapt sunt sume defalcate din TVA care oricum nu ajung pentru plata indemnizațiilor celor nevoiași. Alesul PC le-a cerut apoi colegilor să voteze fără rațiuni politice, ci cu sufletul pentru amendamentul său de alocare de bani din rezerva bugetară. „Este o situație fără precedent în Arad. Haideți să facem un efort, pentru că acești bani există”, a precizat alesul.
Guvernul i-a uitat
Efortul trebuie să-l facă, însă, Guvernul, pentru că obligația de plată a persoanelor cu handicap este a acestuia. Asta a punctat atât președintele de ședință Glad Varga, cât și consilierul Ovidiu Moșneag. În plus, viceprimarul Levente Bognar a punctat faptul că primarul Falcă se află la Bucureşti tocmai azi şi va discuta despre sumele pe care le va primi Aradul la următoarea rectificare de guvern şi când va avea loc aceasta. Bognar a propus amânarea votării amendamentului lui Ghilinţă, pentru că este de datoria Guvernului să acopere această gaură, însă doar până la momentul la care va avea loc rectificarea bugetară. „Vedem ce sume vom primi şi apoi vom avea o şedinţă pentru acoperirea diferenţei rămase”, a conchis Bognar. Soluţie care nu a fost pe placul alesului PC, care a propus să se plătească acum din bugetul local banii pentru handicapaţi şi apoi să se pună înapoi sumele după rectificare. Totul, în condiţiile în care în trecut, spune Ghilinţă, Primăria a pus sume mari de bani pentru aceste indemnizaţii din bugetul local, pe lângă banii alocaţi de Guvern.
Replică pe păcăleală
Varianta lui Ghilinţă a fost considerată în afara legii. Mai interesant s-a dovedit subiectul minciunii şi al păcălelii pe care le-a acuzat alesul PC, pe temă intervenind şi Glad Varga („primarul nu v-a plăcălit, ci a spus să aşteptăm rectificarea”) şi Ovidiu Moşneag („trebuia să fiţi atent când am citit atunci amendamentul pentru că am precizat că sumele sunt defalcate din TVA. A fost probabil o lipsă de atenţie”).
Politicul şi-a făcut, desigur, prezenţa în discuţii căci, în cele din urmă, a fost vorba de cine îşi asumă vina pentru neplata asistenţilor: Guvernul, care îi are în grijă, dar care susţine că încă nu a găsit finanţarea, sau Primăria, care are bani dar care nu îi are în grijă.
„Nu încercaţi să induceţi în eroare că noi nu dorim să dăm banii şi nu încercaţi să puneţi în spinarea noastră această problemă, care e a Guvernului. Noi suntem pentru şi sigur vom vota pentru alocarea banilor, dar Guvernul trebui să-şi onoreze obligaţiile”, a punctat, de pildă, Moşneag, după o intervenţie a lui Ghilinţă şi a Liei Ardelean, care spuneau că „probabil vor veni banii, dar târziu şi mai avem de acoperit şi luna decembrie. Nu cred că trebuie să mai prelungim termenul până când aceşti oameni îşi vor primi banii, dacă îi putem ajuta”. Aleşii PC au amintit şi de băncile de pe Meţianu, sau de banii alocaţi pentru irigarea ierbii, investiţii pentru care bugetul a fost golit fără prea multe probleme.
9 la 12
Amendamentul lui Gheorghe Ghilinţă a fost votat de toţi aleşii Opoziţiei locale, adică 9 consilieri. Ceilalţi 12 aleşi prezenţi la şedinţă s-au abţinut. La rectificarea de buget local, unde trebuia să intre şi amendamentul, cifrele s-au schimbat: proiectul a fost votat de 12 consilieri locali, 9 aleşi, cei ai Opoziţiei, abţinându-se de la vot.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!