Nevoia de angajaţi este una reală în judeţul Arad, însă se pare că angajatorii se cam feresc de cei care nu au studii, cel puţin de nivel mediu. Câteva mii de şomeri cu cel mult opt clase, deci cu un grad de instruire minim, sunt nevoiţi să caute o variantă de calificare, de reinstruire sau continuare a studiilor dacă vor să îşi mai găsească un loc de muncă.
Fără drepturi
Peste trei mii de arădeni nu doar că au studii medii, dar nici măcar nu mai beneficiază de vreun drept financiare acordat de stat prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad. Potrivit raportărilor naţionale, în Arad numărul şomerilor care nu au o indemnizaţie este de 3.905, dintre care 3.145 au studii cel mult gimnaziale sau profesionale. În aceaşi situaţie se mai găsesc şi 559 de absolvenţi de liceu, dar şi 201 deţinători de diplime de licenţă. În ceea ce priveşte repartiţia şomerilor neindemnizaţi pe sexe, arădencele par a fi ceva mai studioase decât bărbaţii. Astfel că din totalul numărului de şomeri fără bani şi cu studii minime, puţin peste 43% sunt femei, în timp ce în cazul celor cu studii universitare, peste 58.7% sunt arădence.
De lungă durată
Pe lângă situaţia actualizată lună de lună a şomajului din fiecare judeţ, Agenţia Naţională prezintă şi un raport privind şomerii de lungă durată. În această situaţie se află şi 2.353 de arădeni. Dintre aceştia 189 au sub 25 de ani, fiind în mare parte bărbaţi.
Oferte de servicii
În cazul arădenilor specializaţi în domeniul construcţiilor, anunţurile de mica publicitate sunt o şansă de a-şi găsi de lucru. Mulţi dintre ei apelează la aceste rubrici pentru a-şi face publice serviciile pe care le pot presta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!