ARAD. Încurcătură în Primăria Arad sau greşeli în respectarea legii, pentru a doua oară într-o singură şedinţă CLM. Pe ordinea de zi a şedinţei CLM de astăzi, 25 octombrie, se regăseşte şi proiectul de hotărâre privind modificarea anexei nr.1 la Contractul nr.52847/2009 pentru delegarea serviciului de transport public local prin curse regulate efectuat cu autobuzele şi tramvaiele pe raza municipiului, proiect care se regăseşte însă şi pe site-ul Primăriei Arad, la capitolul transparenţă decizională. Aici se indică faptul că arădenii îşi pot spune părerea asupra acestui proiect până pe 30 octombrie. Doar că aleşii sunt chemaţi să-l voteze pe 25 octombrie, aşa că, în ultimele zile, locuitorii urbei şi-ar spune degeaba părerea, căci proiectul ar fi deja transformat în hotărâre cu aplicabilitate în câteva zile.
Curioşi să vedem cum e posibil ca un proiect care se află încă supus procedurilor de transparenţă decizională se regăseşte totuşi, mai repede de termenul final, pe masa de vot a aleşilor, ne-am adresat reprezentanţilor Primăriei Arad.
Primarul Gheorghe Falcă ne-a indicat, din start, faptul că proiectul nu trebuia supus procedurilor de transparență decizională și că greșeala aparține celor din Primăria Arad care l-au pus la transparență.
„Noi nu facem altceva decât să reintroducem o linie care a fost, dar pe care am suspendat-o pe timpul lucrărilor de modernizare. Din punctul meu de vedere nu e nevoie de transparență pentru a repune o linie care a existat dar pe care am suspendat-o din cauza investițiilor pe care le-am demarat cu BERD II la Boul Roșu, Calea Romanilor și Calea Timișorii. Mai mult, autobuzele care vin de la Frumuşeni şi Fântânele şi care mergeau spre Podgoria revin la Boul Roşu, ca şi linia 41 de autobuz. Pentru toate acestea nu e nevoie de transparenţă decizională. Vă spun că noi pentru cetăţeni am urgentat votarea acestui proiect, pentru a veni în sprijinul lor”.
Falcă a precizat că aceeași problemă a constatat-o și la cel de al doilea proiect de hotărâre care este supus votului înainte de expirarea termenului transparenței decizionale la care a fost supus. Edilul susține că proiectul prin care Sala 70 şi Sala 62 din interiorul Palatului Administrativ urmează să primească denumiri noi nu trebuie supus transparenţei, numele din trecut al sălilor fiind date prin decizie de primar.
Interesul general
Dacă în acest caz e posibil ca procedura de transparenţă decizională să nu se impună, e greu de crezut că în cazul proiectului care face referire la mersul tramvaielor, interesul general să nu poată fi justificat. Reprezentanţii Primăriei ar trebui să chibzuiască însă mai bine la proverbul <graba strică treaba> şi să lase la dospit un proiect legat de care mulţi dintre arădeni au sunat deja la redacţie pentru a-şi spune ofurile.
Fără inițiativă
Ce-i drept, şi arădenii nemulțumiți au vina lor: nu au ajuns până la primărie să depună în scris sugestii, reclamaţii sau opinii, aşa că părerea lor nu va ajunge pe masa consilierilor. Totul, pentru că încă sunt obișnuiți ca alții să vorbească pentru ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!