Nicio şansă pentru spitalele arădene să intre în Programul gratuit de fertilizare in vitro (FIV) şi embriotransfer (ET) lansat de Ministerul Sănătăţii. Nu că s-ar fi înghesuit să intre – Spitalul Matern şi Clinica Genesys şi-au exprimat clar refuzul de a participa –, dar acum li s-a anulat orice posibilitate.
Ministerul Sănătăţii (MS) a făcut publice criteriile pe care trebuie să le îndeplinească unităţile sanitare publice sau private care doresc să fie incluse în Programul FIV/ET.
Dosarul pe baza căruia se face selecţia spitalelor trebuie să conţină, printre altele, şi acte doveditoare care atestă realizarea, începând cu data de 1 ianuarie 2010, a minimum 50 de proceduri FIV/ET. Or, la nivel de Arad, aşa ceva nu există.
Ceea ce înseamnă că tinerele cupluri arădene, care au probleme de fertilitate şi care doresc să beneficieze de Programul FIV/ET, trebuie să se adreseze spitalelor din alte judeţe, care au fost admise de Ministerul Sănătăţii. Lista cu aceste spitale va fi făcută publică la 1 iunie 2011, iar cererile cuplurilor pot fi depuse începând din 15 iunie. În cazul aprobării cererii, Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o sigură procedură de FIV, în limita a 6.150 lei (1.500 de euro) pentru un cuplu, dacă fertilizarea a fost urmată de naştere.
SUCCES: 33-35%
Lansat în premieră în acest an de Ministerul Sănătăţii, Programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer va avea 800 de cupluri beneficiare în 2011. Statistica arată că, anul trecut, în România, au beneficiat de procedura FIV 750 cupluri. În afară de Elveţia, Polonia şi Irlanda, toate statele europene finanţează proceduri de reproducere asistată. Rata de succes al acestor proceduri, în Europa, este de 33-35%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!