Proiectul de lege privind retrocedarea bunurilor naţionalizate de către regimul comunist, în forma propusă de guvern, prevede sistarea retrocedărilor în natură şi limitarea despăgubirilor la 15% din valoarea reală. Liderii arădeni ai puterii, respectiv, ai opoziţiei, au opinii asemănătoare în anumite puncte, însă diferite ca nuanţare.
Ioan Cristina, copreşedinte USL Arad
„În opinia mea, guvernanţii vor să dea, pe ultima sută de metri, tunuri imobiliare, să pună mâna pe proprietăţile naţionalizate şi nerestituite încă. Practic, premierul Ungureanu încearcă o nouă naţionalizare a bunurilor, pentru ca, în timp record, baronii şi clientela puterii să le cumpere la preţuri de nimic. Ei invocă decizia pilot a CEDO, însă aceasta recomandă doar simplificarea şi clarificarea procedurilor, nu jefuirea celor îndreptăţiţi la despăgubiri sau retrocedarea în natură. În opinia mea, este o încălcare grosolană a dreptului la proprietate”.
Gheorghe Seculici, preşedinte PDL Arad
„Precizez din start că sunt adeptul retrocedării în natură. Consider, însă, că a trecut o perioadă suficient de lungă pentru ca toate cererile îndreptăţite, cu dreptul de proprietate certificat fără dubii, să fie deja rezolvate. Dealtfel, Guvernul analizează varianta ca viitorul proiect de lege să prevadă restituirea în natură pentru dosarele deja depuse la ANRP, cu stabilirea unui termen până la care mai pot fi depuse dosare care să fie soluţionate tot cu retrocedări în natură. În privinţa plafonării nivelului despăgubirilor, sunt de acord că nu ar trebui să existe, dar trebuie să ţinem cont de faptul că statul român – la urma urmei, poporul român- nu are această capacitate, fiind vorba despre sume exorbitante. Dealtfel, varianta este conformă cu decizia CEDO, care arată, citez, că „Plafonarea despăgubirilor şi eşelonarea lor pe o perioadă mai lungă ar putea să reprezinte măsuri capabile să păstreze un just echilibru între interesele foştilor proprietari şi interesul general al colectivităţii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!