Aţi fi curioşi să ştiţi cât câştigă directorii instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean Arad? Nouă ni s-a părut interesant să aflăm aceste informaţii. Sunt câteva instituţii despre a căror activitate (mai mult sau mai puţin fructuoasă) scriem aproape zi de zi. Sunt instituţii ai căror directori se împart în două categorii: fie adepţi ai discreţiei, fie adepţi ai publicităţii (uneori excesive). Vă propunem, aşadar, să le cunoaşteţi veniturile nete obţinute din salarii, aşa cum ne-au fost acestea puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Arad. Vorbim despre directorii următoarelor instituţii: Biblioteca Judeţeană, Centrul Cultural Judeţean, Complexul Muzeal Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, Aeroportul Arad, Compania de Apă şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.
Compania de Apă
De departe, instituţia cu cele mai mari salarii este Compania de Apă Arad (CAA) care, întâmplător, e şi instituţia cu cele mai multe posturi de conducere: trei directori şi patru manageri. Cumulate, veniturile lunare nete ale celor şapte şefi de la CAA se ridică la 57.355 lei. Cel mai mare salariu îl are directorul general Gheorghe Bănăţean: 9.991 lei în mână, lunar. Urmează managerul de producţie Gheorghe Borha (8.889 lei), directorul economic-comercial Alina Costea (8.396 lei), managerul tehnic Traian Cernică (8.308 lei), managerul comercial Gheorghe Ardelean (7.660 lei), managerul economic-financiar Rodica Iova (7.279 lei) şi directorul tehnic producţie Ştefan Marius Toma (6.832 lei). Repetăm, e vorba de venituri nete lunare. De precizat: Compania de Apă Arad (CAA) este societate comercială pe acțiuni, având ca acționar principal Consiliul Județean Arad (93% din acțiuni); Consiliul Local al Municipiului Arad deţine 3% din acţiunile companiei, restul acţiunilor împărțindu-se în mod egal (câte 0,5%) la şase acționari care sunt orașele din programul Samtid, respectiv Nădlac, Pecica, Lipova, Sântana, Curtici și Pâncota.
Muzeu şi CCJA
Dacă la Compania de Apă sunt cele mai mari salarii de directori, la polul opus se află Complexul Muzeal Judeţean Arad. Managerul instituţiei, Peter Hugel, are un venit net lunar de 2.997 de lei.
Nu prea departe se situează şi directorul Centrului Cultural Judeţean (CCJ) Arad, Ana-Maria Dragoş, care ia în mână 3.091 de lei lunar. Dar, spre deosebire de managerul Hugel, Ana-Maria Dragoş îşi completează veniturile din alte surse. Potrivit propriei declaraţii de interese, directoarea CCJ Arad deţine o firmă care desfăşoară „activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă” şi este asociat la o firmă care desfăşoară „comerţ cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule”. De asemenea, aşa cum rezultă din declaraţia sa de avere, Ana-Maria Dragoş s-a îmbogăţit cu 20.000 de euro în urma botezului fiului său. În plus, a mai luat împrumut 135.000 de euro, din care 75.000 doar anul trecut, de la două persoane fizice. Ar mai fi de precizat că directoarea CCJA a acordat un împrumut în valoare de 394.795 de lei, în nume personal, unei firme care are sediul la aceeaşi adresă unde se află şi firma la care însăşi Ana-Maria Dragoş e asociat unic (str. Orizontului nr.17C).
Biblioteca şi DGASPC
Directorul Bibliotecii Judeţene „A.D.Xenopol” Arad, Florin Didilescu, are un salariu lunar net de 3.272 de lei. Adjuncta sa pe linie economică, Elena Penciu, câştigă 3.268 de lei pe lună.
La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, directorul cu cel mai mic salariu este Rodica Crainic (adjunct, asistenţă socială) care ia în mână 2.403 lei pe lună. Cel puţin anul trecut, ea şi-a rotunjit veniturile cu 2.700 de lei, ca formator, aşa cum rezultă din declaraţia sa de avere. Directorul adjunct economic Valentina Buzura are un salariu net lunar de 3.753 de lei. La fel ca cealaltă adjunctă, şi Valentina Buzura şi-a întregit anul trecut bugetul personal cu peste 9.000 de lei, prestând servicii de formator pentru un vechi colaborator al DGASPC Arad: Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany din Timişoara. Directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, Erika Stark, câştigă 3.707 lei, net, pe lună (sumă în care e inclusă şi indemnizaţia de şedinţă din cadrul Comisiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în cuantum de 136 de lei). Potrivit propriei declaraţii de avere, Erika Stark obţine venituri şi de la Universitatea „Aurel Vlaicu”, cel puţin anul trecut a fost remunerată cu 1.942 de lei, la „plata cu ora”. Tot în 2014, directorul DGASPC Arad a mai câştigat 440 de lei reprezentând indemnizaţia pentru calitatea sa de expert în comisii de examinare. Veniturile sale din 2014 au fost completate cu alte 6.000 de lei reprezentând bursa acordată de Şcoala Doctorală de Sociologie a Universităţii Bucureşti.
Aeroportul
Directorul general al Aeroportului Arad, Dan Bălăcel, pleacă acasă în fiecare lună cu 4.125 de lei reprezentând salariul său net lunar. Directorul economic Floare Kiss are un venit lunar net de 3.946 de lei. Directorul comercial Ovidiu Moşneag câştigă 4.113 lei, net, pe lună. Dar salariul de la Aeroport nu e singurul lui venit. Ovidiu Moşneag deţine mai multe acţiuni şi părţi sociale la diverse societăţi, valoarea totală a acestora ridicându-se – potrivit declaraţiei de avere pe anul trecut – la nu mai puţin de 137.412 lei. De asemenea, Ovidiu Moşneag a mai încasat în 2014 următoarele sume: 7.315 lei din indemnizaţia de consilier local, 8.092 de lei pentru calitatea de membru AGA la CET şi alţi 13.972 de lei pentru calitatea de membru AGA la CET Hidrocarburi.
Spitalul
Nici directorii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad nu au lefuri de neglijat. Managerul Adrian Wiener are un salariu net de 6.750 de lei lunar. Adjuncta sa, dr. Carmen Neamţu câştigă 5.924 de lei ca director medical al spitalului. Ambii îşi completează bugetul prin activitatea prestată în cadrul UVVG, veniturile obţinute de aici fiind, însă, confidenţiale. Directoarea de îngrijiri a spitalului, Mirela Bălan, are un salariu net lunar de 3.447 de lei, la care se adaugă – potrivit declaraţiei de avere pe 2014 – un venit de 313 lei lunar de la Şcoala Postliceală Sanitară şi o indemnizaţie lunară de 1.950 de lei de la Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România. Directorul financiar-contabil de la Spitalul Judeţean, Nicolina Popa, are un venit lunar de 5.657 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!