Informaţiile prezentate de Jurnal arădean privind insolvenţele sunt confirmate de analizele economice.
Una dintre cele mai importante companii de expertiză în domeniul comercial din România, Coface, a publicat un studiu privind situaţia insolvenţelor din România. Studiul confirmă datele publicate în repetate rânduri de Jurnal arădean, date ce arată o creştere alarmantă a insolvenţelor la nivel de judeţ.
În top trei
În primele trei luni din acest an, la nivel de ţară, s-a înregistrat o creştere a insolvenţelor cu aproximativ 30 de procente, însă nu acelaşi lucru s-a întâmplat la Arad.
Judeţul nostru se numără printre cele trei judeţe nominalizate ca fiind liderii topului celor mai multe insolvenţe, studiul atrăgând atenţia că este vorba despre o creştere alarmantă, fiind vorba despre dublări sau chiar triplări ale falimentelor şi insolvenţelor.
Mai mult, zi de zi la Tribunalul Arad se înregistrează noi şi noi dosare de insolvenţă pentru diverse companii. De la începutul acestui an până în prezent, instanţa arădeană a fost sesizată în 381 de dosare de insolvenţă. Aceste sute de dosare sunt doar cele deschise de către un anumit creditor pentru cererea falimentului unei societăţi cu datorii. Lor li se adaugă şi alte 268 de dosare, tot pentru începerea insolvenţei, care au fost însă deschise la cererea expres a debitorului.
Semnalul de alarmă
Expertizele din domeniul comercial, precum cea realizată şi de compania Coface, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru mediul economic, administraţie şi executiv. Făcând referire strict la Arad, se poate observa că, dacă în 2011, au existat 525 de cazuri de insolvenţe, în scădere uşoară faţă de 2010, în acest an involsenţele au „sărit în aer”.
Numărul impresionant al dosarele de la Tribunalul Arad este indiciul clar că în 2012 societăţile nu au mai reuşit să facă faţă unor cheltuieli mult prea mari, comparativ cu veniturile, care nu s-au ridicat la un nivel de supravieţuire.
Pe regiuni
Insolvenţele sunt mai frecvente în anumite regiuni ale ţării, potrivit analizei Coface. Astfel, în primul trimestru, sudul ţării a condus la falimente cu 955 de companii, urmat fiind de nord-vest cu 762 şi sud-est cu 526.
Falimente în comerţ
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cele mai multe falimente în primul trimestru au fost în sectorul comerţului cu amănuntul – 943 cazuri, urmat fiind de comerţul cu ridicata şi distribuţie – 837 şi construcţiile – 645.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!