ARAD. Plouă peste cartiere. E bine, e rău…Totul depinde de cartier, de strada pe care locuieşti pentru că ploaia ar putea avea miros pestilenţial atunci când ceea ce vine de sus se amestecă cu apa din canalul menajer şi tâşneşte la suprafaţă. Şi ajunge în curţile oamenilor, în pivniţe, în fântâni, sau inundă şoseaua, trotuarul şi recoltele de prin grădini. E povestea celor care locuiesc în cartierul Gai, în zona Hatmanul Arbore, Magnoliei şi alte străzi, o poveste care se repetă obsesiv la fiecare ploaie ce ţine mai mult de trei zile. O poveste care a început din momentul în care au fost finalizate lucrările de canalizare – asfaltare realizate cu fonduri de la Banca Mondială. Confortul a ajuns la uşa casei şi le-a adus mizeria în casă. Pe vreme bună, cartierul e frumos, pare civilizat, cu case îngrijite şi oameni gospodari. Pe vreme rea, aceleaşi case încep să miroase urât, gospodarii ies în stradă cu găleţi şi bidoane pentru a goli apele din curţi. Sună la 112 să vină pompierii, sună la Compania de Apă Canal să vină pentru a-i ajuta să scape de mizeria ieşită la suprafaţă. Canalizarea menajeră nu funcţionează. Pentru că cei care au proiectat lucrarea şi cei care au executat-o nu şi-au făcut treaba cum trebuie. Au fuşerit o megalucrare susţinută financiar din creditele luate de primărie şi plătită, chiar dacă parţial, de arădeni.
Mai mult la plată
Ceea ce le-a adus finalizarea lucrării a fost creșterea impozitelor. Canalizarea i-a propulsat într-o altă categorie de impozitare, mai mare. Plătesc mai mult pentru un confort mai mic. Înainte de tot, acest cartier nu a avut probleme. „Până să avem canalizare, nu am avut probleme de acest fel. Niciodată nu a ieșit apa în curte, casă sau pivniță. Totul a început după ce au terminat lucrarea. De atunci, orice ploaie mai puternică sau de lungă durată provoacă dezastrul”, povestesc familiile afectate. Cei din zonă spun că de vină ar fi diametrul prea mic al conductei de la canalizare menajeră, traseul gândit de proiectat precum și ineficiența stației de pompare. Fie din cauza căderilor de tensiune, fie din pricina lipsei grătarelor de filtrare. Ca atare, atunci când e nevoie să fie pusă în funcțiune, devine inutilă.
Lucrarea nu este recepționată
Situația lucrărilor este însă incertă. Compania de Apă nu a recepționat megalucrarea din cauza neregulilor constatate pe teren. „Încă nu am preluat lucrarea pentru că am constatat unele deficiențe. Acestea au fost semnalate constructorului și urmează ca acesta să se conformeze și să le remedieze”, a precizat Adrian Militar, manager de producție în cadrul Companiei.
Din păcate, constructorul ICIM Arad este în insolvență și lucrurile pe teren se mișcă foarte încet. Până atunci, cei care s-au branșat la rețeaua de canalizare suportă consecințele superficialității și fac sesizări scrise și telefonice la toate instituțiile unde cred că ar putea găsi un mic ajutor. Toți, însă, îi pasează în altă parte, vina e mereu în curtea vecinului. Mizeria ajunge însă în curtea lor și nu își pot explica cum o lucrare care a costat atât de mult poate fi făcută atât de prost și să le aducă atâtea necazuri.
Petiții scrise
Toți cei afectați au decis să facă petiții scrise, să le depună la toate instituțiile abilitate în speranța că vor fi luați în seamă.
CITESTE SI:
Imbulzeala pentru altar la Manastirea Gai
Pompierii, au evacuat, din nou, apa din curtile locuitorilor din Gai
Citiți principiile noastre de moderare aici!