ARAD. Încep măsurătorile pe terenurile din Curtici, dar nu pentru gazele de şişt, ci pentru resursele convenţionale: petrol şi gaze. Aceasta a fost propoziţia cea mai repetată în discuţiile de la Prefectură între reprezentanţii companiei Panfora Oil & Gas, filiala Grupului MOL, şi reprezentanţii societăţii civile (Patronatul oamenilor de afaceri, reprezentanți ai Combinatului Agroindustrial Curtici, Consiliul Local Civic) care cereau asigurări că nici acum și nici în viitor nu se ia în discuție exploatarea gazelor de șișt.
„Nu am fost, nu suntem și nu vom fi interesați de explorarea și, cu atât mai puțin, de exploatarea de gaze de șist în perimetrul Curtici. Ne concentrăm pe resursele convenționale și vom folosi experiența extinsă a Grupului MOL în explorarea și producția de hidrocarburi din formațiuni de roci convenționale. În perimetrul Curtici nu există potențial pentru gaze de șist, astfel că nu am planificat niciodată și nici nu vom desfășura operațiuni care să fie legate în vreun fel de gazele de șist. Acordul de concesiune și programul de lucrări convenit cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) se referă doar la hidrocarburi convenționale – petrol și gaze –, astfel că nu au fost incluse, în niciunul dintre documentele semnate cu ANRM privind perimetrul Curtici, specificații care să aibă legătură cu explorarea și cu exploatarea gazelor de șist”, a declarat Gábor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas. Potrivit companiei, tehnologia care va fi folosită pentru măsurători nici nu ar putea detecta existența gazelor de șișt, aflate la mai mare adâncime, și va avea un impact minim asupra mediului.
Au început negocierile
Pe teren, lucrurile au intrat în linie dreaptă. Au fost identificați proprietarii terenurilor unde vor fi efectuat măsurătorile și au început negocierile. Din declarațiile directorului Gábor Zelei, au fost obținute o parte din acorduri și cu ceilalți vor continua discuțiile. „Compania respectă în totalitate drepturile de proprietate ale deținătorilor de terenuri agricole și este pregătită să plătească despăgubiri pentru orice culturi afectate” a declarat Zelei. În acest moment, susțin reprezentanții companiei, operațiunile reprezintă circa 3% din totalul suprafețelor, iar măsurătorile vor fi făcute cel mai probabil după strângerea recoltelor.
Dezbateri, Referendum și întâlniri cetățenești
Spaima creată de posibila exploatare a gazelor de șișt și care ar putea avea repercusiuni majore asupra mediului și populației, nu a fost stinsă. Societatea civilă este în continuare interesată de subiect și joi după amiaza, de la orele 17.30, în sala de ședințe a Consiliului Județean Arad va avea loc o dezbatere publică pe această temă. Organizator este Consiliul Local Civic, cel care va solicita și un referendum local, la Curtici, tot cu acest subiect. De asemenea, au fost voci care au cerut întâlniri publice la Curtici pentru ca reprezentanții companiei să poată dialoga direct cu cetățenii orașului Curtici. Totul pentru a se convinge că ceea ce se va întâmpla pe terenurile din Curtici, după finalizarea măsurătorilor, nu va avea consecințe asupra mediului și asupra calității vieții locuitorilor. Asta în cazul în care măsurătorile indică resurse bune de exploatat.
20 de localități
Suprafața de explorat cuprinde în principal terenuri agricole aparținând unui număr de circa 20 de sate și comune. Durata planificată a lucrărilor este de aproximativ 100 de zile, respectiv câteva zile pentru fiecare teren pe care se vor face măsurători.
Citiți principiile noastre de moderare aici!