JURNAL ARĂDEAN. D-le preşedinte, faptul că Iohannis a fost desemnat candidat, nu Predoiu, nu poate determina o mai slabă implicare a primarilor şi organizaţiilor PDL în campania electorală ?
GHEORGHE FALCĂ. Românii au de ales între domnul Klaus Iohannis, reprezentantul creștin-liberalismului, și Victor Ponta, reprezentantul socialismului nereformat și retrograd. Diferența dintre cei doi am putut-o vedea chiar zilele trecute, când Ponta a zis că Iohannis nu a fost în vizită la Ambasada SUA, ci la Președintele Băsescu. O nouă minciună a premierului, care s-a dovedit nu prea inteligentă, pentru că imediat Ambasada SUA a emis un comunicat în care a precizat că domnul Iohannis a participat într-adevăr la evenimentul ocazionat de încheierea mandatului domnului Buthcer. Dacă Ambasada SUA nu a făcut publică lista invitațiilor, știm în schimb cine nu a fost invitat: Victor Ponta. Un amănunt semnificativ care ilustrează cum este perceput domnul Iohannis de către partenerii noștrii externi și cum sunt priviți mincinoșii. În momentul actual, Iohannis este o bună soluție pentru Președinția României. Toți pedeliștii știu acest lucru. Credeți-mă că e suficient să alături fotografia lui Ponta de cea a domnului Iohannis pentru a motiva organizațiile partidului nostru. În plus, Iohannis președinte înseamnă Cătălin Predoiu prim-ministru. O funcție foarte importantă pentru orice partid.
Cum îi veţi convinge pe oamenii din PDL că, după ce Iohannis va fi ales preşedinte – dacă va fi ales – liberalii nu vor renunţa la fuziune ?
FALCĂ. Fuziunea nu mai este la stadiul de proiect. Este ca și realizată. Actele au fos depuse la tribunal și au mai rămas de îndeplinit doar niște formalități. Spre deosebire de USL, și chiar spre deosebire de CDR ori de alianța DA, care au fost create din interese strict electorale și circumstanțiale, proiectul acestei fuziuni răspunde unei tendințe profunde a electoratului, tendință care are ca aspirații un stat transparent și eficient, o economie sănătoasă care să-i răsplătească pe cei care muncesc sau care dau dovadă de ințiativă și spirit inovativ, precum și deplina integrare europeană. Anii care au trecut de la ruperea Alianței DA au fost suficienți pentru a epuiza pasiunile oarbe și luptele de orgolii. Acum e timpul rațiunii și al maturității.
Având în vedere intrarea noului PNL în PPE, mizaţi pe sprijinul acestei familii politice în campanie ?
FALCĂ. Unii dintre concetățenii noștrii se plâng că România este privită de europeni ca o rudă săracă. Iar pentru a arăta că nu asta e realitatea, adoptă un discurs de buricul pământului. Să știți că partenerii noștri din Partidul Popular European cunosc importanța reală a României și sunt încrezători că țara noastră poate avea o contribuție importantă la construcția europeană. De aceea, colaborarea noastră cu celelalte partide din Partidul Popular European depășește cu mult contextul momentelor electorale, iar sprijinul lor în alegeri este de la sine înțeles.
Cum vă explicaţi candidatura Monicăi Macovei şi de la cine va „fura” voturile, atâtea câte va avea? Dar Cristian Diaconescu, candidatul Mişcării Populare ?
FALCĂ. Monica Macovei a avut, ca politician, realizări importante în ceea ce privește justiția. În țară și în Parlamentul European. Sunt convins că aceia care o vor vota datorită acestor realizări, nu vor uita, în turul II, că aceste realizări au fost posibile și pentru că Monica Macovei a avut în PDL, ani de-a rândul și în ciuda asperităților, locul pe care îl merita. ANI, DNA și celelalte insitutuții anti-corupție sunt foarte importante. Dar în România nu vom avea un stat de drept autentic atâta vreme cât partidele nu vor fi capabile să selecteze ele însele oamenii onești și competenți. Chiar dacă nu este un partid perfect, PDL a dovedit, printre altele și prin aceea că a susținut-o pe Monica Macovei, că are voința de a evolua în această direcție. Pe Cristian Diaconescu l-am respectat și când era membru PSD. Chiar mă întrebam cum reușește să se descurce între politicienii aceia. Însă nu cred că din perspectiva electoratului de dreapta poate fi o soluție pentru funcția de Preșdinte al României. Sper că după alegeri Cristian Diaconescu și Monica Macovei își vor găsi locul printre noi. Sunt doi politicieni de care dreapta și România au nevoie.
Toate sondajele îl dau pe Ponta favorit, cu câteva procente, în turul doi cu Iohannis. Pe cine vă bazaţi pentru a recupera diferenţa ?
FALCĂ. În primul rând mă bazez pe candidatul nostru, pe discernământul electoratului român și nu în ultimul rând mă bazez pe Ponta. Sondajele de opinie arătă fără dubiu că Iohannis are un mare potențial de creșetere. Dar e vorba de mult mai mult decât de niște cifre sociologice. Klaus Iohannis a dovedit la Primăria Sibiului că este un politician performant, atât în sensul că știe să-i vorbească electoratului și să-l atragă de partea sa, cât și în sensul că știe să-și folosească funcția pentru a da viață unor proiecte care răspund nevoilor cetățenilor. A știut să modernizeze Sibiul și în același timp să-i reînsuflețească farmecul de odinioară, a știut să convingă parteneri externi că orașul merită atenția lor. Toate acestea au dus la crearea de locuri de muncă și la o viață mai bună pentru cetățenii Sibiului. Apoi, mă bazez pe discernământul electoratului român. Românii se uită cu îngrijorare la ceea ce se întâmplă în țările vecine care nu beneficiază de protecția NATO. Ei înțeleg cât de important este ca oamenii din fruntea statului să fie convinși pe deplin că locul României este în Uniunea Europeană și în NATO. Și mai știu că România este sortită să bată pasul pe loc dacă instituțiile statului și cele menite să-l deservească, cum ar fi spitalale și școlile, vor fi măcinate, ca până acum, de corupție, nepotism și incompetență. Odată ce Victor Ponta va fi pus față în față cu Iohannis, românii vor știi pe cine să aleagă. Dincolo de incompetența și impertinența sa, e un mincinos atît de perfect, încât e imposibil să existe vreun aparat de propagandă care să acopere la nesfârșit această realitate. Sunt convins că în momentul alegerilor va fi limpede pentru toată lumea cine este Victor Ponta. Chiar și pesediștii convinși îl vor vota cu strângere de inimă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!