ARAD. E greu să fii părinte. Dar e şi mai greu să fii părintele altor copii. „Muncim 24 de ore din 24. Nu avem sâmbete, nu avem duminici, nu avem sărbători legale, nu avem concediu. Suntem legați permanent de serviciu. Și totul pentru 700 de lei pe lună. Nu se poate face nimic pentru noi, să se schimbe ceva în bine?”
Întrebarea vine din partea unor asistenţi maternali. Chiar dacă nu strigă toţi în gura mare, nemulţumirea e generală în sistemul de asistenţă maternală.
Familie substitutivă
În judeţul Arad sunt 112 asistenţi maternali. Cu excepţia a zece dintre ei, care au în grijă câte un copil cu handicap, toţi ceilalţi au câte doi copii (normali, fără dizabilităţi). Treaba asistenţilor maternali este să se îngrijească de copiii care le sunt daţi în plasament. E vorba de copii de 0-3 ani care, din diverse motive (abandon, sărăcie, familii dezorganizate), sunt separaţi temporar sau definitiv de familia biologică. Pentru a evita instituţionalizarea lor şi pentru a le oferi un mediu de dezvoltare cât mai apropiat de mediul familial, plasamentul la asistentul maternal e soluţia perfectă pentru aceşti copii. Familia asistentului maternal e familia substitutivă a copilului. Aici beneficiază de găzduire, hrană, igienă, îmbrăcăminte, socializare, educaţie. Asigurarea tuturor acestor servicii intră în sarcina asistentului maternal. A fi, 24 de ore din 24, la dispoziţia copilului face parte din meseria sa. Muncă la domiciliu, cu program non-stop.
Limitaţi de lege
„Suntem la curent cu nemulţumirile asistenţilor maternali, dar nu avem ce face: aşa este legea. Ei ştiau încă de la bun început, de când s-au angajat, care sunt condiţiile de muncă. Ştiau că o să lucreze 24 de ore din 24… Noi nu putem face altceva decât să respectăm legea. Le dăm tot ceea ce legal le putem da, pe lângă salariu: alocaţie de hrană, produse de cazarmament, bani de încălzire, parte din cheltuielile de întreţinere pentru cei care stau la bloc… Am cerut sporuri pentru asistenţii maternali, dar, din păcate, nu au primit” – spune Edita Iuhasz, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!