Nu a fost să fie nici de această dată. Strădania Opoziţiei de a reduce taxele şi impozitele locale pe care arădenii le vor plăti la anul, pentru clădiri, terenuri, maşini şi nu numai, a fost miercuri de dimineaţă sortită eşecului. Lupta consilierului local Claudiu Cristea, aproape de unul singur, nu a avut efect în tabăra Puterii care a votat în bloc propunerile Primăriei, argumentând cu faptul că taxele şi impozitele sunt identice cu cele pe care arădenii le-au plătit în acest an şi nu au fost majorate cu nici un leu.
Cristea a încercat să reducă procentele pe care le au de plată persoanele juridice care trăiesc în imobile ce nu au mai fost reevaluate de peste trei ani, de la 40% la 10% şi a fost dispus chiar să mai crească procentele în favoarea Primăriei, doar, doar Puterea va vota orice fel de reducere a taxelor.
Încă două refuzuri
Cristea a încercat şi o diminuare a impozitelor pe clădiri aplicate persoanelor fizice, acuzând Primăria că a impus procentul maxim şi aici. Diminuarea cerută de 5 sau 10%, în loc de 20%, s-a bazat, în viziunea alesului, pe excedentul bugetar şi pe faptul că nu se poate vorbi, în atare condiţii, de găuri în buget cauzate de reducerea de taxe. Executivul şi Puterea au insistat pe faptul că taxele şi impozitele nu au fost majorate defel aşa că… de diminuarea sperată de Opoziţie nici nu poate fi vorba.
Şiretlicul zonării
O ultimă încercare a lui Claudiu Cristea s-a referit la zonarea municipiului. Acesta a acuzat faptul că Primăria vrea să introducă în zone de impozitare superioare străzi care sunt cuprinse în proiecte de reabilitare, dar nu au fost încă modernizate. „Avem de a face cu un şiretlic”, a susţinut alesul. „Trebuie să aplicăm reguli de bun simţ: zona A trebuie să cuprindă centrul, zona B cea adiacentă centrului cu un nivel ridicat de confort, zona C cartierele, iar zona D periferia”. Cristea a dat ca exemplu – pentru şiretlicul operat de Primărie prin introducerea într-o zonă superioară a unor străzi care nu beneficiază de confortul impus – chiar strada pe care locuieşte primarul.
Strada primarului
Gheorghe Falcă a considerat însă că ţărănistul şi-a ales cel mai prost exemplu, pentru că acea zonă chiar trebuie cuprinsă în zona B de impozitare, ţinând cont nu numai de oferta de utilităţi de pe stradă, ci şi de împrejurimi. „Este o zonă în care ai toate utilităţile”, a precizat Falcă.
Pe subiectul taxelor şi impozitelor locale a mai intervenit miercuri dimineaţă, la momentul votului, doar alesul local Ionel Ciupe, care – dincolo de o problemă alambicată cu serviciile de voluntari din primării, pe care evident nu o stăpânea – a insistat pe nedreptatea săvârşită de Primărie prin introducerea în zone superioare de impozitare a unor străzi pe care oamenii trebuie să-şi introducă singuri utilităţi precum gazul. „E vorba de suprataxare în acest caz iar faptul mi se pare cât se poate de nedrept”, a precizat Ciupe.
Nici un alt ales nu a considerat subiectul legat de taxele şi impozitele locale pe care le vor plăti arădenii în încă un an de criză demn de interes pentru a interveni, cu excepţia lui Ovidiu Moşneag, vocea Puterii din prezidiu.
Balanţa Puterii
Cu 16 voturi „pentru”, şase voturi „împotrivă” şi nici o „abţinere”, proiectul privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale a trecut de aleşi. La anul, arădenii vor plăti cele scrise în proiect şi votate ieri de dimineaţă în CLM.
adriana.barbu@informmedia.ro
Aproape 35% din platile online de taxe si impozite apartin aradenilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!