E vremea conferinţelor la Bienala de artă contemporană ArtEncounters, care are loc la Arad, dar mai ales la Timişoara, până pe 31 octombrie. Discuţiile arădene despre artă vor avea loc pe 23 şi 24 octombrie 2015, la Teba, şi fac referire în principal la un vis arădean al unor tineri: „un viitor centru pentru artă contemporană în Arad. Strategii și obstacole, viziuni și perspective” („Hub de Artă Contemporană – Arad. Dezvoltarea unui plan Prima Tăietură: Învățare Și Ascultare”).
„La conferințe vor participa directori și curatori ai unor instituții de artă contemporană din diferite țări europene, majoritar est-europene, care vor împărtăși din experiența lor în crearea și dezvoltarea unor astfel de instituții, provocările, oportunitățile și obstacolele în activitatea acestora”, se arată în comunicatul Centrului Municipal de Cultură Arad. Cine vor fi vorbitorii? Anda Ionescu, de la Asociația CitiZenit (Arad), Iara Boubnova – curator, de la Institutul de Artă Contemporană Sofia (Bulgaria), Zoran Eric – curator, Muzeul de Artă Contemporană Belgrad (Serbia), Gabriele Horn – director, Kunstwerke Berlin (Germania), Anya Medvedeva – director, Platforma pentru Inițiative Culturale Izolyatsia Kiev (Ucraina), Zofia Ploska – curator, Muzeul de Artă Modernă Varșovia (Polonia), Slaven Tolj – director, Muzeul de Artă Contemporană Rijeka (Croația), Baerbel Vischer – curator, Muzeul de Arte Aplicate Viena (Austria).
Programul conferințelor
Totul va începe vineri, 23 octombrie, de la ora 17.00, când introducerea îi va aparţine Andei Ionescu („Promisiune și speranță pentru un Hub de Artă Contemporană la Arad”), urmată de Gabriele Horn („Ce putem învăța de la o instituție cu experiență precum Kunstwerke din Berlin?”), Baerbel Vischer („Flexibilitate și inovație într-o instituție de artă – structuri cu vechime ca avantaj sau obstacol pentru activitățile culturale?”), Slaven Tolj („Cum să îmbinăm interesele locale și regionale cu cele ale comunității internaționale?”). Sâmbătă, 24 octombrie, discuţiile se poartă de dimineaţă, de la 10.00, cu Zofia Ploska („Planificarea și constituirea unei instituții poate întâmpina obstacole și întârzieri”), Iara Boubnova („Cum să învățăm din eșecuri și să dezvoltăm noi strategii”), Zoran Eric („Ca Muzeu în mișcare în timpul reconstrucției, va fi posibilă menținerea unei asemenea flexibilități?), Anya Medvedeva („O organizație non-guvernamentală poate fi un model de Hub de Artă în Arad?”). Pe cei interesaţi, fabrica Teba îi aşteaptă, de această dată, şi cu planuri de viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!