ARAD. Derogarea a fost primită încă din luna martie a acestui an, dar actul normativ care se referă la acea derogare de abia a ajuns la transparenţă. Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad a fost, timp de câteva săptămâni, în pericol să fie declasificat din gradul II în gradul III. Iar acest lucru se răsfrângea cel mai mult în contractul de colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv cu banii încasaţi de unitatea medicală. Însă, la finele lunii martie, după aproape 30 de zile de incertitudini, a venit şi răspunsul oficial al Ministerului Sănătăţii: Spitalul Judeţean Arad rămâne în gradul II de clasificare, însă cu plan de conformare. Ceea ce au uitat să spună autorităţile judeţene, care administrează spitalul, a fost termenul până la care era în vigoare planul de conformare. Anunţul a fost făcut de minister, care, într-un act normativ, arată că toate problemele unităţii medicale din Arad trebuie rezolvate până în data de 31 decembrie 2013.
Ce avem de făcut
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad (CJA), sub administrarea căruia se află Spitalul Judeţean Arad, susţineau în luna martie că unitatea noastră medicală nu ar trebui să fie retrogradată pentru că toate problemele nerezolvate până atunci, necesare gradului II, sunt în lucru, doar că nu sunt finalizate. Iar această motivare o are şi Ministerul Sănătăţii în actul normativ care prelungeşte termenul de întocmire a tuturor cerinţelor necesare pentru clasificare.
„Din motive obiective cum ar fi nealocarea de fonduri de la bugetul statului sau de la bugetul autorităţilor locale, programelor de reabilitare şi renovare care nu au fost finalizate, blocarea ocupării posturilor vacante, derularea cu dificultate a unor programe cu fonduri europene, o serie de spitale nu pot duce la îndeplinire responsabilităţile asumate prin planul de conformare în termenele de implementare stabilite”, spun cei de la minister.
Iar spitalul nostru are o serie de lucrări aflate deja în implementare, dar care nu sunt finalizate: extinderea şi modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe, relocarea Maternului în clădirea de pe strada Vicenţiu Babeş, aflată în prezent în renovare, construirea unei noi secţii TBC în cartierul Grădişte şi, poate, cea mai mare problemă este adresabilitatea, respectiv asigurarea asistenţei medicale pentru pacienţi din alte judeţe. Procentajul ţintă: 5 la sută dintre pacienţi să vină dinafara Aradului.
Speranţe spre certitudini
Teodora Olariu, managerul Spitalului Judeţean Arad, spune că noul termen de respectare a planului de conformare este mai realist decât cele precedente, respectiv 31 decembrie 2012 şi 28 februarie 2013, şi crede că toate normele vor fi îndeplinite pentru ca unitatea medicală să rămână în gradul II de clasificare.
„Ţinând cont de toate lucrările demarate deja, dar şi de cele care urmează a fi începute, eu am certitudinea că vom respecta planul de conformare până în 31 decembrie 2013. Singura noastră problemă ar fi adresabilitatea, însă şi aceasta se va rezolva odată cu deschiderea secţiei de cardiologie intervenţională şi a secţiei de recuperare după operaţiile pe cord deschis. Aceste două secţii noi vor aduce pacienţi din alte judeţe pentru a ne atinge targetul”, spune Olariu.
Şi la anul
Parte din investiţiile CJA în Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, cum ar fi extinderea şi modernizarea Urgenţelor şi finalizarea pavilionului administrativ, vor fi finalizate în acest an. Însă alte lucrări mai ample, cum ar fi secţia TBC sau relocarea Maternului, sunt programate a fi finalizate doar în 2014.
„Noul termen de respectare a planului de conformare este mai realist decât cele precedente” Teodora Olariu
alin.gherasim@informmedia.ro
CITESTE SI:
Spitalul Judetean Arad, oficial printre cei buni
Spitalul Judetean ramane la gradul II
Citiți principiile noastre de moderare aici!