ARAD. Ultimul concurs pentru ocuparea funcţiei de director al unităţilor de învăţământ a avut loc prin 2008, iar mandatul câştigat a fost pentru patru ani. Nici unul din capii şcolilor arădene nu mai are în acest moment siguranţa postului ocupat prin concurs. Ultima serie de directori cu concurs şi-a finalizat mandatul la începutul acestui an, prin luna ianuarie. Acum totul depinde de Inspectoratul şcolar Judeţean Arad care poate prelungi sau nu mandatele. În cursul anului trecut peste 30 de directori au fost schimbaţi, fie că şi-au dat de bunăvoie demisia, fie vârsta i-a obligat să iasă la pensie sau nu au trecut de evaluarea comisiilor din Inspectoratul şcolar Judeţean. Un mandat dă o siguranţă relativă de ocupare a unei funcţii până la finele unui an şcolar sau până la organizarea unui concurs pe post. Care încă nu se ştie dacă şi când va avea loc. „Deocamdată nu avem nicio informaţie sigură. Aşteptăm decizia de la nivelul ministerului de resort pe care o vom respecta”, a punctat inspectorul şcolar general, Claudius Mladin.
Pe de altă parte, sindicaliştii din învăţământ atrag atenţia asupra pericolelor acestei situaţii de provizorat. Au fost şi voci care insistau pe riscul politizării acestor funcţii, în condiţiile în care Inspectoratul şcolar este cel care decide cine şi pentru câtă vreme va fi directorul unei şcoli.
„Singura soluție este organizarea concursului dar în acest moment nu este finalizată metodologia de organizarea a concursului pe Legea Educației. Am fost făcute demersuri la nivelul FSLI, federație din care face parte și Sindicatul Democratic din Învățământ, pentru urgentarea publicării acestor metodologii care să permită organizarea concursurilor de ocupare a funcției de director în unitățile de învățământ preuniversitar. Acest lucru ar duce cu siguranță la mai multă stabilitate în sistem și ar permite directorilor să gândească planuri de management pe termen lung”, a precizat Dănuț Ieneșescu, liderul SDÎ Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!