Număr mare de solicitări la ajutorul pentru încălzirea locinţei. 11.610 dosare au fost înregistrate, până la 19 noiembrie (termen limită), la cele patru centre pentru preluarea cererilor, deschise de Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară în municipiul Arad. Numărul total al cererilor din acest an este cu 50% mai mare decât numărul solicitărilor de anul trecut, când – la acelaşi moment (după prima lună de depunere) – s-au înregistrat 7.700 de dosare.
Creşterea numărului cererilor se explică prin mărirea baremului pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie termică – atât în ceea ce priveşte ajutorul de stat, cât şi în privinţa ajutorului local acordat de Primărie. 8.296 din totalul celor 11.610 cereri au fost depuse de arădenii care se încălzesc cu energie termică. Asta în timp ce anul trecut s-au înregistrat 3.900 de solicitări la energia termică. Vorbim, aşadar, de o creştere cu 112% a cererilor pentru acest ajutor! Adică mai mult decât dublu!
În schimb, numărul arădenilor care au solicitat ajutor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale (1.539), respectiv cu lemne (1.775) este mai mic decât anul trecut (când s-au înregistrat 1.600, respectiv 2.200 de cereri).
Dosarele depuse până la sfârşitul săptămânii trecute sunt pentru acordarea ajutorului de încălzire pe perioada noiembrie 2011-martie 2012. Dar arădenii pot depune, în continuare, cereri pentru obţinerea ajutorului începând din luna decembrie.
Şi aşa destul de mare, numărul cererilor pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei va creşte şi de acum încolo. Ieri, 40 de arădeni şi-au depus deja dosarul pentru obţinerea ajutorului de încălzire pe perioada decembrie 2011-martie 2012. Preluarea dosarelor continuă până la 20 decembrie pentru perioada sus-menţionată, cele patru centre ale DDAC rămânând descise pentru această acţiune.
Procedură greoaie
Când vor beneficia oamenii de ajutorul de încălzire? Este o problemă care depinde de procesarea datelor din cereri. Mai exact, de introducerea acestor informaţii într-un sistem informatic. Este o procedură destul de greoaie care ar trebui finalizată într-un termen scurt: până la 2 decembrie. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci ajutorul s-ar putea resimţi pe factura următoare. Asta pentru că nu se dau efectiv banii – cel puţin la încălzirea cu energie termică şi gaze naturale -, ci se scade o anumită sumă sau procent din factură.
Datele procesate de Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară vor fi transmise către CET şi E-On. În cazul încălzirii pe gaz, ajutorul se constituie într-o sumă fixă care se scade din factură. În cazul CET, se calculează procentele şi se transformă în sumă fixă, urmând să se scadă din factură valoarea ajutorului bănesc/familie. Furnizorii trebuie să transmită listele finale către Agenţia de Prestaţii Sociale şi Primărie.
În ceea ce priveşte ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu lemne, beneficiarii vor avea de încasat bani. Când? „Atunci când vor veni de la Centru”, potrivit autorităţilor. „Tradiţia” anilor anteriori ne spune că asta se va întâmpla, cel mai probabil, în luna ianuarie.
Bani pentru furnizorii de caldura
Citiți principiile noastre de moderare aici!