JURNAL ARĂDEAN: Am informat cititorii noştri despre vernisajul expoziţiei d-voastră „Arheologia Memoriei – Cărțile Pământului”, care va avea loc vineri seara, în sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă. Aţi început acest proiect în 2013, cum v-a venit această idee?
VLAD BASARAB. Proiectul „Arheologia Memoriei” a pornit de la ideea, care este foarte curentă în România, privind încercarea de recuperare a memoriei pierdute. Deşi acest proiect a fost iniţiat în Statele Unite, inspiraţia mea a fost din istoria recentă a ţării noastre.
Şi aţi ales, ca simbol al demersului d-voastră, cartea. De ce?
VLAD BASARAB: Am ales cartea pentru că, din punctul meu de vedere, aceasta este un simbol al memoriei colective, o unealtă tradiţională de a stoca şi de a transmite mai departe informaţia. Metodele mele de a semnala pierderea memoriei colective şi importanţa redescoperirii trecutului, din punct de vedere vizual şi emoţional, s-au materializat prin diferite forme deconstructive: de la arderea unor cărţi, apoi, prin performance-ul Cenzura Memoriei, în care îmi asum rolul unui agent de securitate, care acoperă pagini de cărţi (considerate reacţionare) cu pastă de lut.
Mai pe înţelesul tuturor: ce vor vedea arădenii care vor veni la deschiderea expoziţiei?
VLAD BASARAB: Expoziţia „Arheologia Memoriei – Cărțile Pământului” va cuprinde patru instalaţii: video-ul „Arheologia Memoriei” în care, timp de 7 minute, redau eroziunea unei cărţi, care în realitate se petrece în 7 zile sub acţiunea corozivă a apei; în al doilea video, în timp real, mâinile artistului acoperă cartea cu pastă de lut şi apoi o curăţă (ceea ce simbolizează dificultatea redescoperirii unei memorii alterate); o instalaţie sculpturală „Cărţile Focului” compusă din câteva sute de cărţi făcute de mine din lut, pagină cu pagină, iar apoi arse prin metode tradiţionale (cuptor cu lemne); și o instalaţie sculpturală „Cărţile Mucegaiului”, cu cărţi de lut care, în procesul de uscare, au fost invadate de mucegai şi pe care artistul, descoperind frumuseţea lor, asemeni poeților, le conservă pentru posteritate (prin acoperire cu răşină).
Ce mesaj aţi avea pentru cei care doresc să vă vadă expoziţia?
VLAD BASARAB: Îmi doresc să întâlnesc – vineri seara, de la ora 18.00 – cât mai mulţi iubitori de artă care să descopere tainele ceramicii.
Cam trei tone
„Piesele” din expoziţia artistului plastic Vlad Basarab – care numără peste 250 de cărţi din ceramică, dar şi lut nears – cântăresc circa 2.500-3.000 de kilograme. Aşadar, o expoziţie…cu greutate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!