Mai puţin de trei săptămâni le-a trebuit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupție să întocmească rechizitoriul şi să îl trimită în judecată pe preşedintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioţcu, alături de ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Adrian Nedelciu, director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii din cadrul CJA, şi Alin Mircea Pătrașcu, administratorul societăţii Medicare Technics SA. Ioţcu şi Nedelciu sunt acuzaţi de trafic de influenţă, iar Pătrașcu este acuzat de două infracţiuni de cumpărare de influenţă. „În cursul anului 2012, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, a pretins de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, administrator al unei societăți comerciale, suma de 40.000 de euro pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Județean Arad pentru atribuirea preferențială a unui contract de achiziție publică privind <Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad>, în valoare de 1.600.000 de euro. În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul Nedelciu Adrian, în calitate de director executiv al Direcției Tehnice Investiții în cadrul Consiliului Județean Arad, a acceptat promisiunea remiterii de către inculpatul Pătrașcu Alin Mircea a unor sume de bani pentru a determina funcționari din subordine să atribuie preferențial contractul respectiv”, spun procurorii. Ce s-a întâmplat mai departe? Toate iţele au fost trase pentru ca societatea lui Pătrașcu să câştige licitaţia respectivă. „Inculpații Ioțcu Petru Nicolae și Nedelciu Adrian au solicitat și au determinat funcționari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferențial și au stabilit prin dispoziție comisia de evaluare a ofertelor depuse, influențând pe membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească ca și câștigător al procedurii societatea menționată anterior în asociere cu o altă firmă. Urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăți”, explică anchetatorii.
Şi banii
Procurorii arată şi modul în care cei doi au intrat în posesia sumelor de bani. „La data de 22 iulie 2015 inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a primit printr-un intermediar de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea suma de 35.000 lei, iar inculpatul Nedelciu Adrian a primit prin intermediul aceluiași intermediar suma de 10.000 de lei, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului respectiv. La data de 24 iulie 2015 inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a primit de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, prin intermediul aceluiași intermediar, suma de 10.000 euro, urmând ca în cursul lunii august 2015 inculpatului să-i fie remisă și diferența de 20.000 de euro din suma totală pretinsă, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului. Cu ocazia remiterii sumei de 10.000 euro, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupție, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani”, spun cei de la DNA. Ancheta a fost desfăşurată cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Generale Anticorupţie, iar dosarul va fi judecat de Tribunalul Timiş.
Sechestru pe bani
Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani găsite asupra celor trei inculpaţi, respectiv 21.800 de euro, sumă descoperită asupra lui Ioţcu, 10.000 de lei, sumă găsită asupra lui Nedelciu, şi 21.000 de euro, bani care au fost găsiţi asupra lui Pătrașcu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!