ARAD. Parcurile fotovoltaice vor împânzi judeţul. La fiecare pas se va construi câte un parc pentru producerea energiei electrice, dacă proiectele aflate în diferite stadii se vor implementa. Cert este că deși parcurile fotovoltaice au priză în judeţ, iar societăţile vin să investească aici, până acum nu s-a reuşit şi finalizarea unei investiţii de asemenea amploare.
Zeci de hectare sunt cumpărate sau concesionate de unele companii din ţară sau din străinătate pentru ca în viitorul cât mai apropiat să se construiască panouri pentru captarea energiei solare şi transformarea acesteia în energie electrică. Chiar dacă proiecte sunt multe, încă se aşteaptă ca acestea să devină şi realitate, primarul comunei Semlac fiind încrezătoar că va reuşi inaugurarea primului parc fotovoltaic din tot județul, care să asigure necesarul de energie electrică pentru comună.
În comuna Semlac, spre exemplu, există trei proiecte pentru parcuri fotovoltaice. Dacă două dintre ele sunt iniţiate de societăţi private, unul este conceput chiar de autorităţile din comună.
„Proiectul construirii unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 9.945 metri pătraţi a fost avizat de către Ministerul Economiei, însă nu s-a găsit finanţare pentru el. În acest moment noi suntem în tratative cu trei investitori, existând posibilitatea ca parcul să fie realizat în parteneriat public-privat. Sperăm să reuşim să realizăm parcul în cel mai scurt timp şi să fim prima localitate din judeţ cu un parc fotovoltaic”, ne-a spus Letiţia Stoian, primarul comunei Semlac. Investiţia primăriei din Semlac ar urma să asigure energie electrică pentru întreaga comuncă, în timp ce cei doi investitori privaţi vor încerca să vândă energia electrică către furnizorul naţional.
Trei firme şi un investitor
Şi în comuna Vladimirescu este mare înghesuială pentru dezvoltarea parcurilor fotovoltaice. În această săptămână trei societăţi au solicitat eliberarea acordului de mediu pentru construirea de parcuri fotvoltaice. Primarul Ioan Crişan a confirmat intenţia celor trei firme, punctând că cel mai probabil acestea deţin deja terenuri pe raza comunei. Pe de altă parte, unui investitor german i-a fost concesionat un teren de 3,3 hectare. „În situaţia investitorului german proiectul este foarte aproape de a deveni realitate. S-au obţinut în mare parte chiar şi acordurile de racordare la sistemul naţional de energie, însă în acest moment investitorul a spus că derulează lucrări ample în Germania. Urmează ca în perioada următoare, după finalizarea investiţiilor din Germania, să înceapă munca şi la noi”, a mai declarat Crişan.
Aprobat de Consiliu
La Iratoşu, Consiliul Local a aprobat construirea unui parc fotovoltaic de către o societate privată. „Investiía va fi făcută de o firmă privată, terenul fiind tot privat”, ne-a spus primarul Attila Papp. Potrivit documentaţiei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad, parcul se va întinde pe mai mult de 133 mii metri pătraţi, iar putea ce va fi captată de cele 20.480 de module va fi de 4.710.400 Wp.
Concesionare pe 15 hectare
Planuri mari în domeniul energiei regenerabile sunt şi la Ineu. Primarul Călin Abrudan ne-a declarat că de curând administraţia locală a concesionat peste 15 hectare unui investitor din Timişoara. „Ne bucurăm că investitorul s-a hotărât să se oprească asupra Ineului. Avem mare nevoie de o asemenea investiţie”, a mai declarat Abrudan.
Păşune transformată
Peste 33,5 mii metri pătraţi de păşune vor fi transformaţi într-un parc fotovoltaic în comuna Vinga. În cadrul parcului vor fi amplasate 5.120 de module pentru asigurarea producerii de energiei electrică după captarea energiei solare.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!