La prazniculAdormirii Maicii Domnului Biserica din Seleuş îşi sărbătoreşte hramul. Astfel şi parohia noastră ca şi multe alte parohii din judeţul Arad are ca ocrotitoare şi purtătoare de grijă pe Maica Domnului. A devenit deja tradiţie pentru credincioşii din Seleuş ca să participe cu mic cu mare la slujbele închinate Adormirii Maicii Domnului încă din ajunul praznicului.
În seara zilei de 14 August 2011 s-a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, Utrenia cu Prohodul Maicii Domnului urmată de înconjurarea Bisericii.
Pentru toţi cei adunaţi la Biserică Privegherea Mare a fost un moment de trăire şi înălţare sufletească.
Dimineaţa praznicului a început cu slujba Acatistului Adormirii Maicii Domnului şi a continuat cu Sfânta Liturghie la care au participat şi preoţii din satele aparţinătoare comunei Seleuş, părintele Mance Gheorghe, de la parohia Iermata, şi părintele Suciu Tiberiu de la parohia Moroda. În mijlocul nostru a fost deasemenea invitat şi părintele Pavel Vesa de la Biserica Spitalului Judeţean Arad care a rostit şi un frumos cuvânt de învăţătură arătându-ne dragostea şi grija Maicii Domnului nostru Iisus Hristos faţă de noi, model de iubire, smerenie şi ascultare pentru toţi creştinii. Citându-l pe Bogdan Petriceicu-Haşdeu, părintele Vesa a afirmat: “ Creştine, dacă nu cinsteşti pe Maica Domnului eşti străin de neam, nu-ţi iubeşti mama, nu ţii la sora ta, nu-ţi protejezi fiica, nu-ţi respecţi familia”.
După terminarea Sfintei Liturghii s-a făcut o slujbă de pomenire pentru toţi preoţii care au slujit în Seleuş începând cu anul 1693 în Bisericuţa de lemn. Printre cei pomeniţi s-a aflat şi preotul Nicolae Horga-Popovici de la moartea căruia s-au împlinit anul acesta 200 de ani.
Cu acest prilej Preotul Dr. Pavel Vesa a lansat cartea “Preotul cărturar Nicolae Horga-Popovici (1767-1811)” din Colecţia Biografii arădene, Seria Personalităţi Clericale, carte dedicată autorului lucrării “Oglinda” şi preot în Seleuş între anii 1797-1811.
Prezentarea cărţii a fost făcută de către profesorul Ioan Tuleu, fiu al satului subliniind munca de cercetare pe care se bazeaza cartea despre Nicolae Horga-Popovici şi în general munca de cercetare în istorie bisericească pe care părintele Pavel Vesa o depune pentru a scoate la lumină nestemate ale culturii româneşti.
Părintele Pavel Vesa ne-a redat succinct capitolele cărţii insistând în special pe prezentarea lucrării “Oglinda” a lui Nicolae Horga-Popovicvi ca fiind prima carte scrisă în limba română cu caractere chirilice. Aici părintele Vesa a adus un omagiu şi regretatului profesor Petru M. Ardelean coautor al cărţii despre Nicolae Horga-Popovici şi cel care a tradus opera originală “Oglinda” în limba latină.
La sfârşit preotul paroh Petru Ursulescu a mulţumit preoţilor, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au participat în număr foarte mare şi au făcut ca această zi să fie una deosebită, manifestările încheindu-se cu o agapă frăţeasca în curtea Bisericii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!