Scrierea unor cuvinte compuse dă de furcă multora dintre noi, unul dintre motive fiind că, așa cum precizează DOOM2, „Nu există reguli cu valabilitate generală […]”. În cazul acestora, se recomandă consultarea DOOM2, mai ales că pentru structuri ca bine-crescut („politicos”), bine-cunoscut („celebru”), bun-simț („decență”), bun-gust („simț estetic”) etc. există secvențe cu structură identică (scrise fără cratimă), dar cu alt sens: bine crescut („bine dezvoltat”) bine cunoscut („care este bine știut”), bun simț („intuiție bună”), bun gust („care are gust bun).
Tot în categoria compuselor intră și lungmetraj, scurtmetraj, care se scriu într-un cuvânt, la fel ca binedispus, blocnotes, scurtcircuit, triplusalt, valvârtej, etc. Unele compuse sunt nou introduse: azi-mâine, a binedispune, electrocasnic, mâine-dimineață, în timp ce pentru altele DOOM2 înregistrează modificări: cuvânt-înainte, prim ajutor etc.
Vom oferi mai jos câteva exemple de structuri care se scriu împreună sau separat.
Altădată/altă dată – fiecare dintre cele două forme este corect scrisă, însă important este contextul:
„Altădată viața avea un ritm mai lent.” Altădată este sinonim cu „odinioară”, „cândva” și se scrie într-un cuvânt;
„Altă dată să fii mai atent la ce spui!” Altă dată, scris separat, se folosește când sensul structurii este de „în altă împrejurare” sau în enunțuri de tipul: „Pe tablă fusese scrisă o altă dată.”.
Defel/de fel
„Nu mă ajută defel.” sau „Nu îmi place defel cum arată.”. Compusul defel se scrie împreună dacă este sinonim cu „deloc” sau cu „nicidecum”.
„Ea este de fel din Moldova.” Vom scrie cele două cuvinte separat, dacă sensul lor este „originar din”, „de loc (din)”.
Deloc/de loc
„Nu îmi place deloc atitudinea ta.” Scris împreună, cuvântul este sinonim cu „defel”, ,nicicum”, „nicidecum”.
„Omul era de loc din Bistrița.” Blancul apare între cele două cuvinte dacă se referă la locul de unde este cineva sau dacă numim o funcție sintactică, aceea de complement circumstanțial de loc.
Demult/de mult
„Probabil că asta s-a întâmplat demult.” Vom scrie într-un cuvânt, dacă sensul este de „odinioară”;
„Nu am primit de mult felicitări scrise cu mâna.” Se scrie de mult când structura este echivalentă cu „de vreme îndelungată” sau putem adăuga substantivul timp după de mult: „De mult (timp) nu am primit felicitări scrise cu mâna.”.
Deoparte/de o parte
Adverbul compus deoparte va fi scris într-un cuvânt când sensul lui este „la o oarecare depărtare de vorbitor (sau de alt punct fix)”, ca în enunțul: „Stătuse deoparte fără să spună nimic.”
Vom scrie de o parte în cazul în care îmbinarea aceasta de cuvinte se opune îmbinării de altă parte: „De o parte și de alta a drumului, copacii alunecau pe lângă ei, prinzându-i într-un joc grăbit de lumini și umbre.”
Pentru că am amintit de cuvintele compuse, este cazul să precizăm că unele substantive proprii ca Bistrița-Năsăud, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș sunt scrise, uneori, fără cratimă, probabil printr-o analogie greșită cu Alba Iulia sau cu Baia Mare.
Nu în ultimul rând, precizăm că în cazul compuselor de tipul prim-ministru, prim-secretar, prim-solist etc., în flexiune, primul element nu își mai schimbă forma. Vom spune sau vom scrie: „Mașina prim-ministrului a sosit.”, „Prim-solistului i s-a oferit un premiu binemeritat.”, nu „Mașina primului-ministru a sosit.”, nu „Primului-solist i s-a oferit un premiu binemeritat.”
Alte articole pe aceeași temă:
Lecția de gramatică a săptămânii: Dintr-odată nu se mai scrie dintr-o dată
O lecție de gramatică pe săptămână pe ARADON
Lecția de gramatică a săptămânii: Cum e corect: Să fi deștept sau să fii deștept?
Lecția de gramatică a săptămânii: Plurale poznașe și nestatornice
Citiți principiile noastre de moderare aici!