Creşterea arborilor
Arborii sunt cele mai longevive organisme de pe planetă, putând să trăiască în anumite condiţii şi câteva mii de ani. Chiparosul de baltă (Taxodium distichum) este considerată specia care poate atinge vârstele cele mai înaintate – excepţional până la 6000 de ani.
Cum cresc arborii în înălţime?
Arborii cresc în înălţime prin mugurele terminal (cel din vârf), iar în grosime prin ţesutul vegetal, situat imediat sub scoarţă şi care este numit „cambiu”. Atunci când mugurele terminal este rupt sau mâncat de cerbi (situaţie frecvent întâlnită când arborii sunt în faza de puieţi de până la 1 m înălţime), ramurile laterale se înalţă, generând o deformare a coroanei.
Dacă faceţi un semn pe tulpina unui arbore, semnul se înalţă de la an la an?
Deoarece arborii cresc în înălţime din mugurele terminal, dacă aţi face un semn pe un arbore la înălţimea de 1 m, să spunem, peste 10 ani veţi găsi semnul respectiv tot la înălţimea de 1 m.
Cum cresc arborii în grosime?
În ceea ce priveşte creşterea în grosime, cambiul generează în fiecare an o nouă zonă de creştere, numită creştere anuală sau inel anual. Acesta este vizibil datorită diferenţei de culoare şi densitate dintre lemnul timpuriu, de primăvară şi lemnul târziu, de vară. Partea periferică a secţiunii transversale a unui arbore, formată din creşterile ultimilor ani, este activă fiziologic şi se numeşte alburn. Acesta are de regulă o culoare deschisă. Partea interioară a secţiunii se numeşte lemn matur, este inactivă din punct de vedere fiziologic şi are rol în asigurarea rezistenţei arborelui. Când partea interioară a secţiunii este colorată diferit şi cu o culoare mai închisă decât alburnul, lemnul matur poartă denumirea de duramen.
Unde se găseşte partea „vie” a unui arbore?
Cei mai mulţi oameni consideră, în mod eronat, că partea “vie” a arborilor se găseşte în centrul acestora, unde ar exista o “măduvă” care transportă seva. În realitate, partea activă a plantei se găseşte imediat sub scoarţă, spre periferia secţiunii transversale.
Se pot observa de multe ori arbori bătrâni care sunt goi pe dinăuntru din cauza putregaiului și care continuă să trăiască, înfrunzind, înflorind şi fructificând. Acest lucru se explică prin faptul că ţesutul de creştere se găseşte la exteriorul secţiunii transversale a unui arbore, imediat sub scoarţă. Atunci însă când un arbore este rănit sau cioplit la exterior, fiindu-i atins sau secţionat cambiul de pe o anumită circumferinţă, arborele respectiv se poate usca. În cazul în care cambiul este întrerupt de jur-împrejurul trunchiului (inelare), arborele respectiv se va usca în mod sigur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!