Muşchiul de copac indică tot timpul nordul?!
Ce este muşchiul de copac?
Muşchii (briofitele) sunt plante inferioare, care vegetează de regulă în locuri umede şi umbroase. Aceste plante nu au rădăcini şi absorb apa direct din aer. Unele dintre ele cresc pe sol, în mlaştini, pe pietre iar altele se urcă pe arbori. Acestea nu sunt parazite deoarece îşi produc propria hrană prin fotosinteză. S-au adaptat uşor la medii extrem de variate, întâlnindu-se practic atât în zonele calde şi ploioase de la Ecuator, cât şi în zonele caracterizate prin temperaturi extrem de scăzute din preajma polilor.
Peste 16.200 de specii de mușchi
Corpul muşchiului se numeşte tal cormoid şi este lipsit de vase conducătoare. Înmulțirea mușchilor se face asexuat prin spori și sexuat prin celula-ou sau zigot.
Au fost identificate peste 16.200 de specii de muşchi, dintre care aproximativ 80 de specii sunt ameninţate cu dispariţia. Probabil că numărul speciilor de briofite ameninţate cu dispariţia este în realitate mult mai mare, dar nu s-a realizat evaluarea statutului de conservare decât pentru aproximativ 100 de specii. Anumite specii de muşchi protejează solul împotriva eroziunii, sporesc cantitatea de humus acumulată şi apără solul şi plantele de uscăciune. Alte specii reprezintă hrană pentru unele erbivore, iar păsările folosesc muşchiul pentru căptuşirea cuiburilor. În locurile mlăştinoase se întâlneşte muşchiul de turbă (Sphagnum), prin descompunerea căruia se formează turba, un îngrăşământ organic extrem de valoros şi care este folosit şi ca material izolant sau combustibil.
Oare chiar indică nordul?
Dacă ar fi întrebaţi, probabil că cei mai mulţi oameni ar răspunde că muşchiul de copac indică nordul. Într-o pădure, însă, vom constata că muşchiul apare pe trunchiurile arborilor în direcţii uneori opuse. Cu ajutorul unei busole, putem determina direcţia corectă a nordului. Aceasta va coincide doar întâmplător şi doar în unele cazuri cu direcţia arătată de muşchiul de pe copaci. În cele mai multe situaţii, muşchiul va indica direcţii diferite decât cea a busolei. Explicaţia este următoarea: briofitele iubesc, într-adevăr, umiditatea şi umbra, care se găsesc pe partea de nord a unui obiect care stă în soare, dar în pădure există umbră şi umiditate peste tot, deoarece arborii se umbresc unii pe alţii. Dacă veţi găsi, în schimb, un copac izolat, aflat în câmp deschis, acesta va avea muşchiul pe partea de nord, deoarece nu este umbrit de alţi arbori, ca şi în cazul pădurii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!