Noua lege a armelor şi muniţiilor care a intrat în vigoare la 27 iulie 2011 impune condiţii mult mai stricte pentru cei care doresc să aibă o armă de foc. Dacă până la data intrării în vigoare a noii legi, armele cu gaz nu au fost suspuse autorizării, acum ele vor fi suspuse regimului autorizării similar celor letale, menţionând că s-a modificat şi dreptul de deţinere, port şi folosire al acestor arme. Pentru prima dată a fost introdus în lege conceptul de „valabilitate al permisului de armă . Acest lucru înseamnă că periodic se vor face evaluări pentru a-l reînnoi. În conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor şi al muniţiilor care prevede că „permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri. În vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte înainte de împlinirea termenului prevăzut la structura de poliţie competentă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cu armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 15 alin. (1) lit. c) – f), h) şi i), iar armele destinate folosirii în condiţiile prezentei legi au efectuată inspecţia tehnică periodică”, se arată în noua lege.
Pedeapsă
Noua lege a armelor şi muniţiilor mai prevede şi că „fapta de nerespectarea unor obligaţii prevăzute de prezenta lege, respectiv nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Poliţiştii au confiscat puştile arădenilor
De la începutul acestui an, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au confiscat 15 arme letale şi 14 neletale. Oamenii legii au suspendat dreptul de port şi folosire a armelor şi muniţiilor în 15 cazuri, în 6 dintre situaţii aplicându-se chiar revocarea acestui drept. Nu mai puţin de 85 de infracţiuni la legea armelor au fost descoperite în 2011 şi poliţiştii spun că numărul infracţiunilor la legea armelor nu este în creştere, dar nici în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De menţionat este faptul că peste 60 de arădeni au fost şi sunt cercetaţi în acest an pentru că nu au respectat regimul armelor şi muniţiilor. În Arad, există aproximativ 4.400 de persoane fizice care deţin arme letale şi neletale.
Regimul armelor si munitiilor, modificat
Citiți principiile noastre de moderare aici!