Arad. O scrisoare deschisă semnată de liderii celor trei sindicate de la CET Arad ar putea semăna panică printre arădeni, în condiţiile în care aceştia informează opinia publică că „Aradul ar putea rămâne fără căldură de la 1 ianuarie 2015”.
Chiar din startul anunţului acuzele sunt grave (situaţia descrisă este considerată drept „iminentă”) iar vinovaţii în viziunea sindicaliştilor sunt indicaţi cu degetul. „Aducem la cunoştinţa opiniei publice şi mai ales consumatorilor de energie termică în sistem centralizat iminenţa încetării furnizării de către SC CET ARAD SA către SC HIDROCARBURI SA a agentului termic începând cu data de 01.01.2015, situaţie datorată în exclusivitate directorului economic/ executiv al Primăriei municipiului Arad, d-nul Tamaş Petru, şi Secretarului Primăriei Arad, d-na Lilioara Stepănescu”.
Un anunţ, în fapt, reluat, căci acesta fusese făcut public în urmă cu o săptămână, fără a-i arăta cu degetul, însă, pe cei pe care liderii sindicali de la CET îi consideră vinovaţi.
Acum, însă, vin să dea replică unui comunicat remis de Primăria Arad imediat după anunţul bombă făcut de ei, comunicat în care se indica faptul că sindicaliştii nu cunosc negocierile pe care Primăria le poartă cu furnizorul de gaz pentru garantarea plăţii gazului furnizat, că sunt depăşiţi chiar şi de noile reglementări din domeniu şi că nu au făcut niciun demers pentru ca Guvernul să aloce bani pentru CET. Liderii sindicali vin acum şi spun că au făcut astfel de demersuri (în baza Ordonanţei 9/2014 care permite şi acoperirea sumelor neachitate de unităţile administrative teritoriale furnizorilor care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat). Sindicaliştii susţin că „SC CET ARAD SA, prin adresa înregistrată la Primăria Arad sub nr. 55498/29.08.2014, a solicitat în mod expres d-lui director economic/executiv, Tamaş Petru, să întreprindă demersurile impuse de OG 9/2014 pentru a demara procedurile de solicitare şi obţinere de către municipiul Arad de la bugetul de stat a sumelor reprezentând pierderile înregistrate de CET HIDROCARBURI SA în procesul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice”. Numai că, mai indică aceştia, „prin adresa din 16.09.2014, directorul executiv (…) răspunde SC CET ARAD SA că “Municipiul Arad nu are plăţi restante, înregistrate sau neînregistrate în contabilitate (…) reprezentând subvenţii pentru diferenţe de preţ şi tarif, datorate, constatate şi neachitate”, făcând abstracţie, spun aceştia, de pierderile SC CET HIDROCARBURI SA.
Sindicaliştii mai spun că, pe aceeaşi ordonanţă, Municipiul Timişoara a obţinut de la Guvern 81.576.987 lei pentru pierderile din reţea.
Cet Hidrocarburi, fără licenţă
La final de scrisoare, sindicaliştii informează în mod public populaţia Aradului că „şi în situaţia în care SC CET ARAD SA va supravieţui şi nu se va închide la 31.12.2014 (…) oricum din martie 2014 populaţia Aradului nu va mai avea furnizor de energie termică şi apa caldă, deoarece SC CET HIDROCARBURI SA, furnizorul de energie termică al Aradului, se va închide, nemaiavând licenţă”. În viziunea celor trei lideri sindicali această nouă situaţie complicată se datorează secretarului Primăriei care „a optat pentru încheierea cu CET HIDROCARBURI SA a unui nou contract ce concesiune, cu toate că, astfel cum rezultă din adresa Agenţiei Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, înregistrată la Primăria Arad, singura opţiune pentru continuarea activităţii CET HIDROCARBURI SA era prelungirea contractului de concesiune existent”.
Concluziile sindicaliştilor
Care sunt concluziile celor trei lideri de sindicat? „Dacă Primăria Arad, prin cei doi reprezentanţi ai săi, şi-a propus să închidă atât SC CET ARAD SA cât şi CET HIDROCARBURI SA la finele anului 2014, atunci va informăm că mai are foarte puţin până la realizarea acestui obiectiv”. Sindicaliştii acuză faptul că directorul executiv Tamaș Petru nu adoptă niciuna din soluţiile propuse de SC CET ARAD SA pentru garantarea contractului de furnizare gaz cu EON Romania, contract care expiră la 31.12.2014, iar, din cauza soluţiei alese de Lilioara Stepănescu, CET HIDROCARBURI SA va rămâne fără licenţă din martie 2015. Cei trei lideri de sindicat care au realizat scrisoarea plină de acuze sunt de la S.L.I ENERGIA, Valentin Iordache, de la S.L.I TERMOELECTRICA, Doru Lebedă şi de la S.L.I EXPLOENERG, Petre Bunaciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!