Domnule deputat Lucian Riviş Tipei, iată, mandatul dumneavoastră se apropie de final. Cum a fost?
L.R. TIPEI: Stiţi cum se spune: „Mai mult contează sfârşitul unui lucru decât începutul lui”. Am acumulat în trei ani de mandat o imensă experienţă. Am învăţat multe lucruri. Sunt pregătit să fac faţă unei noi provocări.
Să înţeleg că mai vreţi un mandat?
TIPEI: De ce nu? Eu cred că, atunci când îţi faci treabă cu responsabilitate şi onestitate, nu ai de ce să te temi. Iar oamenii să stiţi că percep corect realitatea. Am încercat sa fiu aproape de cetăţenii din Colegiul meu şi să mă implic în soluţionarea problemelor cu care se confruntă. Am încercat să găsesc un echilibru între politica asumată de partidul din care fac parte şi problemele cu care se confruntă cetăţenii. Nu a fost uşor, dar cred că am reuşit.
Şi de ce ar trebui să-l mai voteze oamenii pe Lucian Riviş Tipei, când partidul pe care îl reprezintă a luat multe măsuri nepopulare?
TIPEI: E adevărat, măsurile au fost nepopulare, dar au fost necesare. FMI a spus că măsurile luate de Guvernul Boc au avut efectul aşteptat. România este ca o navă ieşită din furtună, dar reparată. Trebuie să învăţăm că în vremuri de criză e necesar să reducem cheltuielile. În aceste condiţii nu ne mai putem întinde mai mult decât ne este plapuma. Pe de altă parte, şi în aceste vremuri dificile ale mandatului meu am arătat că putem fi umani.
Nu înţeleg, ce vreţi să spuneţi?
L.R. TIPEI: Vedeţi dumneavostră, o comunitate şi în vremuri de criza are nevoi, are de făcut investiţii, trebuie să se dezvolte. Prin pârghiile avute la dispoziţie am atras în colegiul meu anumite sume de bani pentru a susţine două domenii fundamentale în societate: şcoala şi biserica. Oamenii au nevoie de credinţă şi de educaţie pentru a avea o comunitate puternică.
Concret…
TIPEI: Iată: în 2011 am atras pentru şcolile din Colegiul 1, colegiul în care activez, peste 500.000 de lei. De aceste sume au beneficiat Şc. Gen. nr.5, Şc. Gen. nr. 12, Şc. Gen. nr. 13, Şc. Gen. nr. 22, Liceul Baptist, dar şi câteva grădiniţe. Prin lucrările efectuate în aceste unităţi şcolare s-au înlocuit complet instalaţiile de încălzire, sanitare, termice, s-au izolat termic corpuri de clădire, s-au înlocuit uşi şi geamuri cu produse de tip termopan. Am încercat să utilizăm sumele cu maximum de randament în beneficiul copiilor care învaţă aici. Eu cred că performanţa şcolară este şi trebuie asociată cu mediul în care se desfăşoară procesul educativ. Un mediu frumos, cu toate dotările, chiar te îndeamnă la excelare.
Vorbeaţi şi de susţinerea Bisericii?
TIPEI: Da, am avut şi am o relaţie excelentă cu preoţii parohi şi pastorii din Colegiul 1. Ei sunt reprezentanţii celor care cred. Am reuşit să aduc şi pentru nevoile lor o finanţare de peste 500.000 de lei pentru lucrări de reparaţii, construcţii sau finalizări de obiective. Şi aceasta, fără a ţine cont de orientarea religioasă. Cred că trebuie să învăţăm că binele colectiv precede întotdeauna binele individual. Nu este altfel. Iar un credincios apreciat, mulţumit şi implicat este şi un bun cetăţean. Aşa văd eu lucrurile şi aşa cred că trebuie procedat. De aceea am acţionat astfel, în folos comunitar.
Şi totuşi, situaţia din ţară pare a vă contrazice!
TIPEI. Avem stabilitate. Guvernul Boc a fost un guvern responsabil. Şomajul în România este încă sub 8%, în timp ce în Spania este de aproape 25%, iar în Ungaria de aproximativ 12%. Nu spune nimeni că nu s-au făcut şi greşeli. Dar cine nu greşeste?! Însă am acţionat responsabil şi pentru interesul general. Timpul va certifica acest adevăr.
„Am încercat să găsesc un echilibru între politica asumată de partidul din care fac parte şi problemele cetăţenilor” (Lucian Riviş Tipei)
Citiți principiile noastre de moderare aici!