Însă, să vedem cum cum şi cine „conducea” această afacere care a adus un prejudiciu de 250.000 de euro (socotit până în acest moment). Gruparea româno-italiană închiria maşini de lux din mai multe state europene (Cehia, Polonia, Austria, Germania, Slovenia, Spania şi Italia), le aduceau în România şi le vindeau pe bucăţi la firme care se ocupau cu dezmembrări auto sau încercau să le vândă în Republica Moldova sau în Ucraina.
Italienii închiriau autoturismele de lux la „comanda” arădenilor. Comenzile arădenilor erau codificate, „insignă de combinezon” însemna Opel Insignia combi, iar „cămaşă cu 3 x-uri” însemna BMW X3. Treaba italienilor se termina odată ce ajungeau cu maşinile închiriate în România. „Am pus broasca pe pasăre”, însemna, în „limbajul” arădenilor, că italianul s-a întors în ţara sa, terminându-şi treaba.
Închiriate şi dezmembrate
Cei care închiriau maşinile de lux erau cetăţenii italieni. Se foloseau de actele lor de identitate sau de acte false. Aduceau autoturismele până în România, unde le era dezactivat GPS-ul (sistem de poziţionare globală), iar apoi românii le vindeau pe bucăţi. GPS-ul era dezactivat, spun procurorii DIICOT Arad, de un profesor de sport din Arad. „S-a stabilit că în cursul anilor 2012-2013, 18 persoane din Arad, Deva şi Oradea au închiriat din mai multe state europene, prin intermediul unor cetăţeni italieni, 18 autovehicule de lux, pe care ulterior le-au dezmembrat şi vândut pe subansamble unor cetăţeni români sau firme de dezmembrări”, a declarat Dan Ilarie, procurorul şef al DIICOT Arad.
5 volume în 2 luni
Anchetatorii s-au autosesizat în legătură cu această grupare infracţională în 18 decembrie 2012, iar duminică (17 februarie), 7 dintre cele 15 persoane aduse la Tribunalul Arad pentru mandate de arestare preventivă au fost arestate pentru 29 de zile, procurorii DIICOT Arad prezentând judecătorilor un dosar în 5 volume privitor la activitatea infracţională a italienilor şi a românilor. În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii italieni implicaţi în acest dosar (cei care închiriau maşini de lux cu propriile acte de identitate şi cu acte false) pe numele acestora vor fi emise mandate europene de arestare.
Percheziţii şi arestări
„În cursul zilei de duminică au fost executate un număr de 11 percheziţii domiciliare şi au fost puse în executare 15 mandate de aducere. Şapte persoane din această grupare au fost reţinute, iar pe numele lor Tribunalul Arad a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Pentru cei şase cetăţeni italieni suspectaţi de implicare în acest caz urmează să fie emise mandate europene de arestare, aceştia fiind plecaţi din ţară”, a declarat comisarul şef Adrian Şimon, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Arad. Românii au fost arestaţi după cinci ore petrecute duminică în sala de judecată.
Procurorii DIICOT Arad ne-au declarat că italienii duceau în România, câte o maşină pe săptămână, însă activitatea lor s-a înteţit când au început să aducă câte 2 maşini la 3 zile. „Au fost urmăriţi (n.r italienii şi românii) pas cu pas de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi de către cei de la SIPI Arad. Dacă nu ştiai pas cu pas ce se întâmplă nu se putea să afli ce fac în fiecare moment pentru că astăzi erau în Polonia, peste două zile erau în Austria”, a mai precizat procurorul şef al DIICOT Arad. În ceea ce priveşte numărul exact al maşinilor închiriate din alte ţări şi aduse în România şi dezmembrate, procurorii şi poliţiştii spun că numărul acestora este mult mai mare, existând indicii temeinice pentru încă 8 maşini de lux care ar fi fost aduse în țara noastră. Cei arestaţi sunt acuzaţi de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!