Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a declarat joi după masa că „atât din punct de vedere al încercărilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cât și din punct de vedere al numărului solicitărilor de azil, situația înregistrată în prezent se menține la parametri anului trecut, nefiind semnalate creșteri semnificative ale acestor indicatori. Am decis astăzi să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea României în fluxul migraționist care afectează statele din vecinătate. În această zonă de frontieră vom intensifica măsurile de securitate, prin acțiuni comune, în sistem integrat, potrivit atribuțiilor tuturor instituțiilor abilitate din domeniul securității naționale”.
Chiar dacă situaţia „se menţine în parametri normali”, MAI ia în analiză „oportunitatea dezvoltării preventive a infrastructurii necesare pentru creșterea capacității de primire și gestionare a unui număr sporit de imigranți, aceasta în condițiile în care avem la dispoziție, la nivelul întregii țări, șase centre regionale de cazare pentru solicitanții de azil, cu o capacitate totală de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind în prezent de aproximativ 20 la sută”. Unul dintre cele şase centre regionale de cazare pentru solicitanţii de azil se află în localitatea Horia, judeţul Arad.
Din punct de vedere geostrategic, România securizează 2.070 de kilometri la frontiera externă a Uniunii Europene, dintre care, peste un sfert, adică 546 de kilometri la granița cu Serbia. În ceea ce priveşte Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria, se pare că aici MAI nu a luat nicio măsură suplimentară.
MAI a întărit măsurile de securitate la frontiera cu Serbia
Ministerul Afacerilor Interne a hotărât să întărească măsurile de securitate la frontiera cu Serbia, chiar dacă România nu resimte presiunea migraţionistă din Europa.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
Primăria le amintește arădenilor de obligația înscrierii în Registrul Sistemelor Individuale Adecvate de colectare a apelor uzate.
Local
Duminică dimineață, polițiștii au fost sesizați că cineva a incendiat intenționat o mașină, la Chisindia. Făptașul a fost prins și reținut.
Local
Primăria pune la dispoziția celor interesați 18 puncte de comerț ambulant în mai multe zone din Arad.
Local
Petrecerea s-a desfășurat în weekend și a reunit peste 100 de persoane, membri și simpatizanți ai Clubului Orășenesc al Seniorilor din Nădlac.
Local
Sindicaliştii din Poliţie anunţă faptul că vor continua protestele şi vor participa şi la mitingul de la Bucureşti.
3
Local
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, în care s-au făcut investiții de zeci de milioane de euro în ultimii ani, a fost încadrat de autoritatea competentă în categoria a IV-a, adică „acreditat cu încredere redusă”, însă managementul precizează că acest calificativ nu se referă la serviciile medicale acordate pacienților, ci la clădirile în care funcționează, unele vechi de peste un secol.
1
România
Planeta Marte se află în aceste zile la cea mai mică depărtare de Pământ, într-o poziție favorabilă pentru observare, a informat, luni, dr. Adrian Șonka, astronom la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu”.
România
Liberalii susțin orice proiect care face administrația mai eficientă, a declarat, luni, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, cu privire la un proiect de reorganizare teritorial-administrativă a țării anunțat de PSD, precizând că este nevoie de un acord în coaliție.
România
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că își dorește ca în sesiunea parlamentară care va începe în luna februarie să fie elaborat un proiect de lege de reorganizare administrativ-teritorială a României, iar pentru a lucra la acest proiect s-a înființat un grup format din membrii partidului.
2
Citiți principiile noastre de moderare aici!