ARAD. Primăria a denumit generic „zone de acţiune prioritară” fronturile construite ale Bulevardului Revoluţiei, Piaţa Avram Iancu, străzile Gheorghe Lazăr, Nicolae Bălcescu, Unirii, bulevardele Decebal, Vasile Milea, Dragalina, străzile Blajului, Cicio Pop, Vasile Goldiş, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Episcopiei, Horia, Cloşca, Crişan, Mircea Stănescu şi Piaţa Mihai Viteazul. „În urma activităţii de identificare şi inventariere a clădirilor din această zonă, au fost propuse pentru includerea în zona de acţiune prioritară I, un număr de 56 de imobile aflate în stare avansată de degradare şi care pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi pentru care este necesar a se executa cu prioritate lucrările de intervenţie”, se subliniază în proiectul de hotărâre propus aleşilor.
Sunt impuse, în documentaţie, lucrări de reparare, refacere a zidăriei pereţilor exteriori, refacerea finisajelor exterioare (tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje), refacerea sistemului de acoperire, repararea tâmplăriei exterioare şi a elementelor exterioare funcţionale (balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornişe), refacerea elementelor de plastică arhitecturală, precum şi brâuri, profiluri etc.
La toate acestea se adaugă şi lucrări de demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţade sau acoperiş, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie.
La reabilitare se vor folosi culori deschise şi neutre, pastel. Culorile tâmplăriei vor fi cele originale, nu se admite montarea tâmplăriei de plastic. Uşile de la intrare vor fi păstrate şi restaurate. Totodată, „proprietarii construcţiilor monumente istorice şi ai construcţiilor cu valoare ambientală realizate în stil istoric sunt obligaţi să aducă vitrinele la forma iniţială, în cazul în care parte din acestea au fost înlocuite cu altele noi ce nu respectă detaliile tâmplăriilor originale”. În documentaţie se prevăd şi reguli stricte privind modul în care vor arăta panourile de afişaj ale firmelor, montate pe clădiri.
Se împart notificări
Dacă proiectul va fi aprobat de aleşii locali, proprietarii clădirilor incluse în „primul val” vor primi în termen de 30 de zile notificări cu obligaţia de a reabilita clădirile.
Legea 153/2011, modificată în 2013, obligă proprietarii să treacă la reabilitarea faţadelor pe banii lor sau pe banii de împrumut ai primăriei, pe care trebuie să-i ramburseze apoi în termen de 5 ani. Legea spune că proprietarii au la dispoziţie 60 de zile de la momentul la care au primit notificarea pentru a decide dacă vor renova faţadele pe banii lor sau ai autorităţilor.
Primarul Gheorghe Falcă declara, recent, că Primăria va pune în bugetul anului viitor bani pentru realizarea proiectelor tehnice pentru imobilele incluse în etapa I, în varianta în care proprietarii vor opta cu toţii pentru reabilitarea pe banii Municipalităţii. Tot potrivit primarului, primele notificări ar urma să ajungă la proprietari în noiembrie sau decembrie, iar startul la primele lucrări de reabilitare a faţadelor a fost estimat de Falcă la începutul verii anului viitor. Cât priveşte banii pentru lucrări, edilul susţine că Primăria Arad va negocia cu băncile, urmând să recupereze banii de la proprietari în maximum 5 ani.
Proiectul prevede şi posibilitatea acordării mai multor facilităţi, cum ar fi scutirea de la plata impozitului pe clădiri, la cererea proprietarului care a făcut lucrările pe cheltuiala proprie, iar certificatul de urbanism, autorizaţia de construire şi avizul tehnic al arhitectului şef se vor elibera gratuit.
Fără antene afară
Investiţiile aduc şi restricţii. „Este permisă amplasarea antenelor TV şi a celor WLAN casnice, cu condiţia ca acestea să nu fie vizibile de la stradă”, se precizează în Regulamentul de intervenţie.
Termene limită
Anual, Primăria prin Arhitectul Şef va stabili câte o nouă listă de zone prioritare de intervenţie. Se prevede pentru „creşterea calităţii arhitectural-ambientale” în zona construită-protejată un termen limită – decembrie 2015, iar în zona cartierelor un termen limită – decembrie 2017.
Citiți principiile noastre de moderare aici!