ARAD. Încurcat este Noul Cod Penal. Şi permisiv, am adăuga noi. Asta după ce dosarul maşinilor de lux a fost trimis de către magistratul care judeca această cauză, la judecătorul de cameră preliminară. Să explicăm: pentru că nu s-a efectuat cercetarea judecătorească în acestă cauză, înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, cauza a fost trimisă judecătorului de cameră preliminară. Mai exact, potrivit art. 6 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Noului Cod de procedură penală, cauzele aflate în curs de judecată la data intrării în vigoare a legii noi în care nu s-a început cercetarea judecătorească se soluţionează conform legii noi, potrivit regulilor prevăzute de aceeaşi lege. În această situaţie, instanţa pe rolul căreia se află cauza o trimite judecătorului de cameră preliminară.
Ce se întâmplă în camera preliminară?
Judecătorul de cameră preliminară verifică, după trimiterea în judecată, competenţa şi legalitatea sesizării instanţei, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. „Aşadar, întrucât în dosar nu s-a început cercetarea judecătorească, cauza a fost trimisă la judecătorul de cameră preliminară, urmând să fie soluţionată conform Noului Cod de procedură penală.
Durata procedurii în cameră preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă”, ne-au declarat reprezentanţii Tribunalului Arad.
Grupare româno-italiană
Cei 15 inculpaţi din acest dosar au fost acuzaţi de procurori că închiriau maşini de lux din ţări străine, le aduceau în ţară şi le vindeau în Ucraina sau la dezmembrări auto, prejudiciul în acest caz ridicându-se, potrivit DIICOT Arad, la 250.000 de euro. Gruparea româno-italiană închiria maşini de lux din mai multe state europene (Cehia, Polonia, Austria, Germania, Slovenia, Spania şi Italia), le aduceau în România şi le vindeau pe bucăţi la firme care se ocupau cu dezmembrări auto sau încercau să le vândă în Republica Moldova sau în Ucraina. Cei care închiriau maşinile de lux erau cetăţenii italieni. Se foloseau de actele lor de identitate sau de acte false. Italienii implicaţi în această afacere au fost arestaţi pe teritoriul Italiei şi vor fi judecaţi acolo.
18 maşini
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, gruparea a închiriat 18 maşini de lux din state europene pe care mai apoi le vindeau pe bucăţi. Gruparea a fost destructurată de procurorii DIICOT Arad în urmă cu aproape un an. După ce şase dintre inculpaţi au stat în arestat preventiv din februarie până la sfârşitul lui iulie 2013, au fost eliberaţi.
10 termene
Trimiterea dosarului în camera preliminară vine după ce acest dosar a avut deja 10 înfăţişări la Tribunalul Arad. La fiecare termen, magistraţii au amânat cauza, solicitând audieri ale martorilor, aducerea de noi înscrisuri la dosar sau traduceri din italiană în română a înscrisurilor care erau deja ataşate.
CITESTE SI:
Actiunea “Vatra”: 73 de persoane cercetate penal
Citiți principiile noastre de moderare aici!