Dezbaterea a avut loc în contextul în care Comisia pentru dezvoltare regională și-a exprimat îngrijorarea față de propunerea Comisiei Europene de limitare a domeniului de aplicare a ajutorului de stat regional pentru companiile mari.
Iosif Matula a atras atenția asupra riscului de delocalizare a activităților economice atât în interiorul, cât și în exteriorul Uniunii Europene în condițiile limitării posibilităților de intervenție publică în favoarea marilor întreprinderi.
Europarlamentarul român a subliniat rolul crucial al ajutoarelor de stat regionale în reducerea decalajelor structurale între regiunile Uniunii Europene.
„Este necesar să existe o delimitare echilibrată a zonelor în alocarea ajutoarelor, astfel încât regiunile rămase în urmă economic să fie sprijinite, reducând decalajele existente”, a declarat deputatul european.
În finalul intervenției sale, Iosif Matula a solicitat o mai mare coerență între orientările privind ajutoarele de stat regionale și politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, acordându-se atenție și inovării și cercetării.
***
Ajutoarele de stat regionale au drept obiectiv încurajarea investițiilor și crearea de noi întreprinderi și locuri de muncă în regiunile europene cele mai defavorizate.
Începând cu 8 mai 2012 Comisia Europeană a inițiat un proces amplu de modernizare a ajutorelor de stat la nivelul Uniunii Europene. Orientările privind ajutoarele de stat regionale fac parte integrantă din exercițiul de modernizare a ajutoarelor de stat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!