Plata parcării în municipiul Arad poate fi o adevărată provocare. Dacă nu ai în buzunar monede de 50 de bani, există o mare posibilitate să nu poţi plăti. Iar de aici până la o amendă de 100-200 de lei este doar un pas. Pentru a uşura achitarea tarifelor de parcare pentru arădeni, Primăria municipiului a scos joi la transparenţă, după ani de propuneri şi dezbateri, un proiect de hotărâre care vizează introducerea unui nou sistem de plată, respectiv prin SMS, adică printr-un mesaj scris de pe telefonul mobil. În acest sens, se doreşte modificarea hotărârii Consiliului Local Municipal (CLM) care reglementează parcarea din Arad, urmând să se adauge şi noua metodă de achitare a staţionării.
„În cazul alegerii acestei modalităţi de plată, clientul trimite la un număr scurt indicat de panourile de parcare cu plată un SMS conţinând numărul de înmatriculare al maşinii. În câteva secunde clientul primeşte imediat confirmarea operaţiei pe SMS: «Aţi plătit parcarea pentru maşina AR 01 …, azi: ziua/luna/an în municipiul Arad până la ora minute/secunde»”, se arată în proiectul de hotărâre.
Tot în acest act normativ se face vorbire şi despre tarifele folosite pentru plata parcării prin SMS. Potrivit proiectului de hotărâre, arădenii vor plăti 0,51 euro + TVA pentru o oră în zona A, şi 0,38 de euro pentru o oră în zona B. Surpriza vine în momentul în care facem calculele şi observăm că plata parcării prin SMS va fi mult mai costisitoare decât la aparatele de parcare.
0,51 de euro, la care adăugăm TVA, înseamnă în lei, la un curs de 4,5 lei pe euro, cât se practică acum, nici mai mult nici mai puţin decât 2,85 de lei. Asta, în condiţiile în care la parcometre, o oră costă doar doi lei. Din suma totală, 2,3 lei intră în vistieria primăriei, în timp ce TVA se va îndrepta către compania de telefonie mobilă care va susţine sistemul de parcare prin SMS.
Reuşite şi abandonate
Sistemele de plată a parcării prin SMS au devenit deja funcţionale în mai multe oraşe din ţară. Ca atare, în Timişoara, în Oradea şi în Satu Mare aceste sisteme au intrat deja „în pâine”, fiind folosite încă de anul trecut. În fiecare dintre cele trei oraşe tarifele sunt identice: 0,5 euro plus TVA. Toate aceste oraşe au făcut un contract cu o firmă de telefonie mobilă care susţine sistemul.
Dacă ne raportăm la preţuri, există posibilitatea ca aceeaşi companie să intre şi pe piaţa arădeană de taxare a parcărilor.
În schimb, un alt oraş mare din România, Clujul, a demarat toate procedurile pentru implementarea unui asemenea sistem, dar a renunţat ulterior să îl pună în aplicare. Iar motivul a fost unul simplu: parcare mai scumpă, care ar putea alunga posibilii clienţi, oamenii preferând să folosească tot sistemele vechi cu aparatele care eliberează tichete.
„Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor a decis să nu introducă varianta sistemului de plată prin SMS între modalităţile puse la dispoziţia clujenilor pentru plata parcărilor. Acest sistem implică costuri suplimentare, care ar avea drept consecinţă fie creşterea preţului parcării, fie direcţionarea unui procent din încasările bugetului local către companiile de telefonie mobilă. Vrem să folosim banul public cât mai eficient pentru crearea de parkinguri şi de noi locuri de parcare”, susţin reprezentanţii primăriei din Cluj.
Dacă ne orientăm după valoarea plăţii prin SMS, se poate observa că administraţia locală din Arad a preluat ideea cea mai puţin costisitoare: creşterea preţului la parcare direct la client. Rămâne de văzut cum va prinde acest nou sistem la locuitorii oraşului nostru.
O idee veche
Ideea introducerii unui sistem de plată a parcării prin SMS este una mai veche şi a fost lansată pentru prima oară în Arad de către reprezentanţii Mişcării Arădeane. La momentul dezbaterii publice, Primăria a susţinut că lucrează la un astfel de proiect. Primarul Gheorghe Falcă a preluat ideea, a cosmetizat-o, i-a dat alte caracteristici. Proiectul de hotărâre supus acum transparenţei decizionale este prezentat ca iniţiativa primarului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!