Vizită fulger, dar importantă, a ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cădariu. În numai două ore acesta a venit, a vizitat Maternul, a văzut şi clădirea nouă din Grădişte, unde urma să funcţioneze secţia TBC a Spitalului Judeţean Arad, după care a concluzionat: susţine ideea Consiliului Judeţean Arad de mutare a Maternului în imobilul din Grădişte. Dar nu tot Maternul se va muta acolo, ci numai două secţii.
Dar să le luăm pe rând. Prima oprire a lui Patriciu Achimaş-Cădariu a fost Maternitatea, cele trei clădiri în care funcţionează secţiile de acolo. Ministrul a fost pus la curent cu situaţia fizică a clădirilor, cu faptul că două dintre ele sunt retrocedate, cu situaţia personalului din Matern, dar şi cu dotările pe care le are secţia. Achimaş-Cădariu a mai aflat şi că la sfârşitul lunii ianuarie o bucată mare de tencuială a căzut de pe faţadă, doar norocul făcând ca nimeni să nu fie rănit. Apoi delegaţia s-a deplasat în Grădişte, acolo unde Consiliul Judeţean Arad a construit o clădire nouă care urma să deservească secţia TBC, care, în prezent, funcţionează într-o clădire insalubră a Arhiepiscopiei Aradului. Ministrului Sănătăţii i-au fost prezentate saloanele mari şi primitoare, sălile şi camerele nou-nouţe, dar şi posibilitatea de recompartimentare a clădirii şi transformarea acesteia într-un Matern.
După câteva minute de vizită, delegaţia a părăsit şi această locaţie şi a plecat spre sediul Consiliului Judeţean, acolo unde a fost organizată o conferinţă. Pentru că, trebuie spus de la început, Patriciu Achimaş-Cădariu nu a dat nicio declaraţie presei pe parcursul vizitelor.
„Situaţia pentru care am venit la Arad nu este una fericită”, şi-a început discursul ministrul Sănătăţii. Însă acesta a început cu punctele forte pe care spune că le are Aradul. „Am găsit o comunitate implicată în sistemul de sănătate, o administraţie care face tot posibilul să dezvolte acest sistem”, a declarat Achimaş-Cădariu. După care a anunţat scurt şi concis: „Copiii sunt o prioritate pentru Guvernul nostru”. De aici încolo, toată lumea şi-a dat seama că ministrul Sănătăţii şi-a făcut deja o idee despre situaţia de la Arad şi că va susţine mutarea Maternului într-o clădire nouă. „Problemele s-au adunat în ani de zile, sunt probleme mari şi la alte specialităţi. Cunosc situaţia de la secţia de Infecţioase, de la Pediatrie, de la TBC, dar trebuie să ne gândim la viitorul nostru, la copii şi la mame”, a anunţat ministrul Sănătăţii.
Acesta a spus că este conştient despre faptul că mutarea Maternului în clădirea din Grădişte nu este soluţia perfectă, dar este cea mai bună. „Nu avem o soluţie perfectă, dar avem această clădire nouă. Am analizat situaţia cu colegii mei din minister. Ştim că trebuie regândite circuitele, ştim că trebuie făcute anumite investiţii în săli de naştere. Iar, în acest sens, acum se face primul pas: un studiu în urma căruia vom afla dacă putem sau nu să mutăm Maternul în clădirea nouă. Dacă se poate, în următoarele luni va fi definitivat procesul de mutare”, a declarat Achimaş-Cădariu.
Doar două secţii
După cum era de aşteptat, imobilul din Grădişte nu dispune de un spaţiu suficient pentru mutarea întregului Matern. Aşa că, în primă fază, se doreşte doar mutarea a două secţii din trei. „Obstetrica şi Neonatologia se vor muta cât de repede posibil în noua locaţie, iar Ginecologia va rămâne în actuala locaţie, în clădirea care aparţine Consiliului Judeţean”, a anunţat ministrul Sănătăţii. Drept urmare, cele două clădiri retrocedate vor fi evacuate de maternitate. Totodată, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA, Adrian Ţolea, a anunţat că va fi realizată o nouă cale de acces spre clădirea în care va rămâne Ginecologia. „Dacă ne înţelegem cu administraţia locală, putem amenaja un acces dinspre strada Vasile Alecsandri, prin curtea cinematografului Arta”, a spus Ţolea.
Cum rămâne cu TBC-ul?
Decizia e ca şi luată: Maternul se va muta, dacă studiul ce se desfăşoară în prezent arată că există această posibilitate. Dar ce se va întâmpla cu secţia TBC? Ce se va întâmpla cu bolnavii de acolo care trăiesc în condiţii greu de imaginat, într-o clădire ce stă să cadă? Tot ministrul Sănătăţii a răspuns şi la această întrebare: „Când am preluat funcţia de ministru am avut o întâlnire cu Preafericitul Daniel. Acesta mi-a promis că biserica va avea deschidere spre toate proiectele sociale. Aşa că ne-am propus să avem discuţii cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Aradului referitoare la secţia TBC. Sper că vom găsi înţelegere şi, împreună cu Arhiepiscopia şi Consiliul Judeţean, vom găsi o soluţie pentru clădirea în care funcţionează secţia TBC”. Achimaş-Cădariu nu a spus dacă se gândeşte la cumpărarea clădirii, la modernizarea ei sau la o înţelegere cu Arhiepiscopia, dar a spus că doreşte să găsească o soluţie.
Alte două direcţii
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre situaţia secţiilor Pediatrie şi Infecţioase. „Ştiu că cei de la Consiliul Judeţean au întocmit un proiect care vizează ridicarea unei clădiri noi în curtea Spitalului Judeţean, clădire în care să funcţioneze cele două secţii. Pentru moment, nu vreau să fac declaraţii fără acoperire. Dar proiectul este pe masa noastră, iar, după rectificarea bugetară, am putea finanţa ridicarea noii clădiri”, a spus Patriciu Achimaş-Cădariu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!