Nu e linişte la Filarmonică. Dar cine mai credea că va fi? E scandal mereu, fie că e făcut public, fie că nu. Ultimul îl are în centrul atenţiei pe vicepreşedintele Sindicatului Artiştilor Independenţi din Filarmonica de Stat Arad, Tiberiu Varyas. Acesta spune că directorul Filarmonicii îl vrea plecat, mai exact concediat din instituţie şi că se foloseşte de tertipuri josnice şi de o comisie de disciplină cu membri îndoielnici pentru a-l elimina din calcule, aşa cum a făcut şi cu liderul sindicatului, Mihai Dogaru. Ca atare, Varyas a trimis o sesizare Consiliului Municipal Arad. Nu ştim exact ce speră, în condiţiile în care CLM nu a fost în stare să rezolve problema Alin Văcean de mai bine de jumătate de an, cu toate că, cel puţin pe faţă, mai marii Primăriei şi consiliului spuneau că asta îşi doresc. Cel mai probabil vicepreşedintele şi-a dorit să informeze CLM care e situaţia în „războiul” de la Filarmonică, ca aleşii să nu aibă scuza cumva că nu ştiau câte probleme sunt acolo şi care sunt noile „năzbâtii” ale managerului Văcean.
Ca atare, Tiberiu Varyas a trimis o sesizare CLM în care spune că: „În data de 22.09.2015, înainte de începerea repetiţiei, domnul director artistic Doru Orban a luat cuvântul în faţa orchestrei, făcând câteva comunicări. Imediat după ce a încheiat, am cerut permisiunea dirijorului Roberto Salvalaio, care nu era la pupitru, ci stătea deoparte, deci repetiţia nu începuse (după cum reiese din declaraţia dirijorului), să adresez şi eu câteva cuvinte colegilor din orchestră. Dirijorul a aprobat politicos această cerere, ştiind ca sunt vicepreşedinte de sindicat şi am acest drept. Am comunicat în aproximativ 2-3 minute, intenţia de a organiza un miting în data de 29.09.2015, pentru a susţine solicitarea primarului municipiului Arad (…) către managerul Filarmonicii, cerându-i demisia (…).
Am adăugat că după repetiţie intenţionez să depun la Primărie o cerere pentru autorizarea acestui miting. De asemenea subliniez ca hotărârea de a organiza un miting a venit în urma numeroaselor solicitări din partea colegilor care au participat şi la greva generală de trei săptămâni prin care s-a cerut răspicat îndepărtarea managerului. În pauză, am făcut aceeaşi comunicare şi membrilor corului academic. Dirijorul corului a fost chemat, în pauză, la o convorbire cu conducerea, în consecinţă nu se poate pune în discuţie că am deranjat repetiţia”.
Ce s-a întâmplat după aceste evenimente se arată tot în sesizarea trimisă celor din CLM: „În urma acestor evenimente, am fost convocat în faţa Comisiei de Etică şi Disciplină, pe baza sesizărilor a doi colegi din orchestră şi a unei colege din cor. Învinuirea care mi se aduce este că aş fi deranjat repetiţia din care s-au pierdut “minute preţioase“. Doresc să precizez ca înaintea fiecărei repetiţii, domnul director Doru Orban a făcut comunicări către orchestră şi cor, a împărţit invitaţii, a verificat liste, a răspuns la întrebări, dar nu s-a pus problema că deranjează repetiţia sau ca se pierde «timp preţios», nicidecum că se pierde «concentrarea» sau «atmosfera». După o activitate de treizeci şi şase de ani, pot afirma ca toate comunicările legate de orice eveniment din viata şi activitatea angajaţilor (căsătorii, naşteri, decese, strângeri de fonduri pentru ajutoare etc.) s-au făcut la începutul repetiţiilor şi nimeni nu a fost cercetat disciplinar sau sancţionat”.
Amănunte dureroase
Dar informare nu se opreşte aici, ci e condimentată şi cu detalii interesante: „Un «amănunt» interesant ar fi că în Comisia de Disciplină au fost numiţi administratorul şi pompierul care au fost părtaşi la concedierea liderului de sindicat Mihai Dogaru. Nu pare o întâmplare folosirea celor doi şi în cazul meu şi e previzibilă intenţia conducerii de a «scăpa» de cei doi lideri de sindicat (….)”.
Vicepreşedintele de sindicat le indică mai apoi consilierilor pasaje din legi şi din regulamentul intern: „În Regulamentul Intern se prevede că dirijorii poartă responsabilitatea actului artistic, astfel încât ei sunt singurii care decid cu privire la eventuala scurtare a timpului de repetiţie. În consecinţă, având aprobarea dirijorului de a face o scurtă comunicare (2-3 minute) înainte de începerea repetiţiei, nu consider ca am săvârşit vreo abatere disciplinară. Convocarea mea în faţa Comisiei de Disciplină, precum şi o eventuală sancţiune ar putea fi considerate hărţuiri şi abuzuri. În ultimul an am fost urmărit şi fotografiat de către managerul Filarmonicii. De asemenea am fost exclus din orchestră (în calitate de şef de partidă) cu ocazia unui turneu la Milano, ceea ce a dus la anularea turneului”.
Legile pe care le invocă
Liderul de sindicat face referire şi la „Legea 62/2011 a dialogului social, care prevede, la articolul 9 faptul că «Membrilor organelor de conducere alese ale organizaţiilor sindicale li se asigura protecţia legii contra oricăror forme de condiţionare, constrângere sau limitare în exercitarea funcţiilor lor» şi la art. 218: «(1)Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă fapta persoanei care, prin ameninţări ori prin violenţe, impiedică ori obligă un angajat sau un grup de angajaţi să participe la greva ori să muncească în timpul grevei. (2)Condiţionarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă»”.
60 de colegi în sprijin
La finalul sesizării înaintate CLM, vicepreşedintele sindicatului mai punctează doar că „în susţinerea mea, un număr de peste şaizeci de colegi au semnat o declaraţie comună, din care reiese că nu am deranjat şi nu am prejudiciat în niciun fel repetiţia”. Suntem curioşi doar dacă cele indicate în sesizare îi va „deranja” în vreun fel pe aleşii locali municipali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!