ARAD. Am avut o jumătate de an cu mai puţine accidente de muncă. La nivel de Arad s-a înregistrat un singur accident mortal, fapt care s-a înscris şi în trendul naţional de reducere a numărului de accidente de muncă soldate cu moartea angajaţilor.
Indicele de frecvenţă (numărul de accidentaţi mortal care revine la 1.000 de lucrători) a fost 0,03 la mie pentru totalul persoanelor accidentate mortal, în scădere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, când a fost 0,05 la mie. Din datele publicate de Ministerul Muncii, reiese faptul că printre cei mai predispuşi la accidente de muncă sunt angajaţii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani dar care lucrează de cel mult 5 ani în firmă.
Mai puţine accidente
În semestrul I 2013, a fost înregistrat un număr de 1.603 persoane accidentate, cu 23,4% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2012, când au fost 2.092 de persoane accidentate. Numărul accidentelor de muncă înregistrate în Arad a fost, în perioada analizată, de 39. Dintre acestea, unul a fost mortal. De menţionat, în Arad nu s-au înregistrat accidente colective.
În ceea ce priveşte judeţele din regiunea Vest, la Hunedoara au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă: 106, dintre care unul mortal. În Timiş, numărul persoanelor accidentate a fost de 72, dintre care unul a fost accidentat mortal. La Caraş – numărul accidentelor a fost de 11. Niciunul nu a fost, însă, mortal.
Mâncarea – periculoasă
De departe, cea mai „periculoasă” meserie este, conform cifrelor date publicităţii recent de către Ministerul Muncii, în industria alimentară. Astfel, în industria alimentară, la nivel naţional, s-au înregistrat 5,4% din totalul accidentaţilor din economia naţională, cu 45% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2012. În sectorul construcţii de clădiri – s-au înregistrat 5,3% din totalul accidentaţilor din economia naţională, cu 31,45% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2012.În sectorul extracţia cărbunelui superior şi inferior s-au înregistrat 5,2% din totalul accidentaţilor din economia naţională, cu 13,54% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2012. În sectorul Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor – s-au înregistrat 5,2% din totalul accidentaţilor din economia naţională, cu 6,4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.
În industria de prelucrare a lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (fără mobilă) – s-au constatat 4,7% din totalul accidentaţilor din economia naţională, cu 8,57% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2012. În sectorul de comerţ cu amănuntul (fără auto-moto) s-au contabilizat 4,7% din totalul accidentaţilor, cu 38,52% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Locul doi în regiune
Numărul societăţilor cu peste 21 de angajaţi înregistrate la Inspectoratele Teritoriale de Muncă este, la Arad, de 898. Dintre acestea, 227 sunt cu capital de stat, 7 cu formă mixtă de proprietate, 663 cu formă privată de proprietate şi una catalogată în categoria „alte forme de proprietate”. Aradul se află, la această categorie, pe locul doi în regiune. Este surclasat doar de Timiş, unde sunt 1.537 de unităţi înregistrate la ITM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!