În mod neobișnuit, o farmacie privată funcționează de ceva vreme în mijlocul Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU). Prima problemă care poate fi ridicată este cea a monopolului care s-a creat. Este singurul furnizor de medicamente pentru public din spital, care s-a instalat chiar în mijlocul pacienților. Pentru că de aici nu cumpără doar cei care trec prin Ambulatoriu, ci și familiile celor internați, fiind cea mai apropiată farmacie.
Fără acces din stradă
O problemă și mai mare, asupra căreia au reflectat și responsabilii Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), este aceea că farmacia nu are intrare direct din stradă, așa cum prevede legislația, astfel că toți clienții se plimbă prin Ambulatoriu, printre bolnavi. Șeful CJAS Arad, Gheorghe Domșa, ne-a declarat că nu i s-a părut în regulă amplasarea farmaciei, astfel că a chestionat Ministerul Sănătății pe acest subiect, acolo de unde au venit autorizațiile. “Am fost și noi surprinși de situație, dar și de răspunsul venit de la minister, conform căruia farmacia a fost autorizată legal. Asta deși legislația prevede că e necesară existența unei intrări direct din stradă, ceea ce nu există, accesul fiind din mijlocul policlinicii”, a spus Domșa.
Surpriză și pentru noul manager
Când a preluat conducerea SCJU, Mirandolina Prișcă a remarcat existența farmaciei private și a trecut la verificări: ”Mărturisesc că a fost o surpriză și pentru mine. Mă întrebam ce caută acolo un privat, așa că am verificat contractul împreună cu jurista spitalului și aceasta m-a asigurat că există toate autorizațiile. În aceste condiții, chiar nu am ce să fac”. Pentru alte informații, Mirandolina Prișcă ne-a trimis la fostul manager, Teodora Olariu, care nu își amintește foarte bine contextul în care a apărut farmacia: ”Știu că era un spațiu disponibil la parterul Ambulatoriului și a fost dat în chirie. Firma a primit autorizațiile necesare”.
Nimeni nu a răspuns de ce a fost necesară o farmacie pentru public în mijlocul spitalului, în condițiile în care unitatea este practic înconjurată de furnizori de medicamente, cel puțin zece funcționând în zona Intim. Cu siguranță spațiul ocupat putea fi utilizat în folosul pacienților, având în vedere că spitalul s-a exstins deja la parter, construind un corp nou pentru Urgențe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!