Fie nu se simte lipsa spitalelor, fie oamenii se mulţumesc cu sfatul medicului de familie. Cert este că numărul solicitărilor pentru ambulanţă nu a crescut la nivelul judeţului de la desfiinţarea spitalelor, în data de 1 aprilie 2011.
Conform unei statistici a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad, numărul solicitărilor a rămas la aceleaşi cifre comparativ cu perioada similară a anului trecut. La aceea dată s-au desfiinţat spitalele din Gurahonţ, Sântana şi Chişineu Criş.
Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad, doctorul Roberto Schill, ne spune că „la un an de la desfiinţarea spitalelor, activitatea SJA rămâne neschimbată în judeţul Arad deoarece numărul solicitărilor comparate cu situaţia din anul 2011 pentru aceeaşi perioadă nici nu a crescut şi nici nu scăzut”.
În acest moment, din toate cele trei locaţii doar la Chişineu Criş funcţionează un spital, însă acesta este privat. Cert este că lipsa spitalelor nu a supraîncărcat activitatea serviciului de ambulanţă, cum era de aşteptat.
La mai bine de 14 luni de zile, ambulanţa a funcţionat după desfiinţarea spitalelor cu substaţiile de la Gurahonţ şi Chişineu Criş respectiv în Sântana unde situaţia este una specială deorece aici a fost dislocat un echipaj pentru a asigura preluarea urgenţelor. Şeful ambulanţei din Arad ne spune că a trimis de urgenţă la acea dată un echipaj care să preia toate cazurile şi implict pentru a umple golul lăsat de închiderea spitalului.
„Situaţia a fost alta pentru Sântana, unde am dislocat un echipaj de urgenţă care să asigure asistenţa medicală de urgenţă non-stop, după desfiinţarea spitalului”, a declarat doctorul Roberto Schill, directorul Ambulanţei Arad.
Egal la statistică
Statistica SJA din luna martie 2011, ultima lună în care au mai funcţionat cele trei spitale din judeţ şi luna aprilie 2012, ne arată că numărul solicitărilor rămâne aproape la aceleaşi valori. La Gurahonţ în martie 2011, ambulanţa a răspuns la 66 de solicitări comparativ cu 76 în aprilie 2012. La Chişineu Criş în martie 2011 ambulanţa a intervenit la 184 de cazuri comparativ cu 175 în aprilie 2012.
Singura locaţie în care numărul solicitărilor a crescut este Sântana, unde diferenţa este făcută chiar de echipajul dislocat. În luna martie 2011 au fost înregistrate 14 solicitări preluate atunci de către staţia centrală a SJA din municipiu comparativ cu 57 înregistrate în aprilie 2012, de când ambulanţa a trimis un echipaj medical de urgenţă.
„Practic, aici intervine faptul că dacă nu ai un echipaj de urgenţă dislocat sau o substaţie în acea zonă, solicitările nu sunt aşa de multe strict pentru zona respectivă ele fiind preluate de staţia centrală”, a mai declarat Roberto Schill, directorul Serviciului judeţean de ambulanţă Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!