Nu mai e mult (doar câteva zile) până când locuitorii din Sânicolaul Mic se vor putea racorda la canalizarea menajeră realizată la comanda Primăriei Arad pe banii Băncii Mondiale. Va mai trece, însă, mult timp până când imensele spaţii verzi din faţa caselor din cartier vor fi amenajate de Municipalitate.
Scandalul spaţiilor verzi a început deja în cartier, după ce parte din zonele din faţa imobilelor au fost amenajate. Acest gen de lucrare a fost sistată apoi. Vecinii au aşteptat în zadar ca şi celelalte zone verzi să intre la reabilitat. Muncitorii nu au mai „atacat” aceste porţiuni de teren.
Ca atare, locuitorii din cartier au început să se uite mai atent în curţile vecinilor pentru a vedea la cine s-a asfaltat intrarea în curte şi la cine s-a amenajat zona verde, iar de aici până la acuze legate de „pile” şi „relaţii” nu a mai fost decât un pas. Şi parcă e de înţeles, dacă ne-am lua după vocea locuitorilor din cartier care susţin că spaţiul verde şi intrarea în imobilul unui consilier local municipal, care domiciliază în acest cartier, au beneficiat de grija muncitorilor care realizează canalizarea, pe când altele nu.
Eroare a proiectantului
Răzvan Popa, directorul executiv al Direcţiei Tehnice a Primăriei Arad, susţine, însă, faptul că lucrurile nu stau neapărat aşa, deşi este posibil ca unele intrări în curţile imobilelor să fie asfaltate. Nu însă pe banii Municipalităţii, în condiţiile în care o astfel de lucrare nu este prevăzută în proiect, ci pe banii oamenilor sau la înţelegere cu firma.
Cât priveşte spaţiile verzi, aici lucrurile sunt mai complicate. În proiectul iniţial acestea şi-au făcut loc în bugetul investiţiei, dar acest gen de lucrare a fost abandonată. „S-a avut în intenţie amenajarea spaţiilor verzi din acest cartier, dar fondurile alocate s-au dovedit a fi total insuficiente, pentru că dintr-o eroare a proiectantului s-a greşit cifra aferentă suprafeţei spaţiilor verzi. Bugetul a fost unul mai mic decât necesarul pentru hectarele de zonă verde din cartier. S-a pornit, ce-i drept, reamenajarea acestor zone, dar, din cele zece hectare, s-au amenajat doar patru. Apoi, am sesizat că sumele sunt fabuloase şi am sistat această lucrare”, ne-a declarat Răzvan Popa.
Cu alţi bani
Directorul executiv ne-a precizat faptul că sumele prevăzute iniţial nu pot fi depăşite decât cu acordul băncii, prin raporturi aprobate de bancă, proceduri care durează minim şase luni. În atare condiţii, date fiind preţurile percepute pentru amenajarea acestor zone, sistarea a fost soluţia aleasă, Primăria decizând că aceste spaţii vor fi amenajate cândva cu bani de la bugetul local, pe sume mult mai mici.
Mica înţelegere
Cât priveşte asfaltările făcute la unii dintre locuitorii din Sânicolaul Mic în faţa intrărilor în curţi sau chiar în curţile caselor, Răzvan Popa susţine faptul că acestea sunt făcute pe banii lor sau la înţelegere cu executanţii. „E treaba lor sau a Poliţiei dacă s-a furat sau s-au făcut nereguli. Primăria va plăti doar ce a comandat şi ce s-a executat în baza proiectului şi contractului semnat, nimic altceva. Dacă s-a făcut mai mult, foarte bine, dar noi nu vom plăti. Dacă sunt nereguli, trebuie făcute reclamaţii la Poliţie”, a punctat directorul executiv.
Asemănări cu BERD
Proiectul de introducere a canalizării în cartierele Sânicolaul Mic, Gai şi Bujac se aseamănă, pe cel puţin două componente, cu proiectul BERD I: are întârzieri de aproape un an şi, deşi iniţial a fost prevăzută realizarea de spaţii verzi (vezi cazul liniilor de tramvai înierbate din Vlaicu), Primăria a decis să renunţe la mare parte dintre acestea, fie pe motiv că sunt prea scumpe, fie că sunt greu de întreţinut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!