Zeci de oameni mor, iar alte câteva zeci sunt rănite în urma accidentelor produse pe DN 7, în judeţul Arad. Doar în primele opt luni ale acestui an, pe DN 7, în judeţul Arad, au avut loc 112 accidente, soldate cu moartea a 48 de persoane şi rănirea a 100 de oameni. Numărul persoanelor decedate în acest an în accidente, în judeţul nostru, pe DN 7, este mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru a diminua – dacă nu se pot stopa – aceste cifre şi pentru a salva vieţile unor oameni, s-a luat o decizie: montarea de parapeţi rigizi de separare a sensurilor de mers şi marcaje rezonatoare pe DN 7, în zonele „fierbinţi”.
Propunerea vine dinspre Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad şi a fost pusă deja pe masa Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, Prefecturii Arad şi ATOP Arad. Acum se aşteaptă doar răspunsul instituţiilor mai sus menţionate. Dacă acestea avizează favorabil propunerea IPJ Arad, parapeţii rigizi de separare a sensurilor de mers precum şi marcajele rezonatoare urmează să fie montate înainte şi după sectoarele de drum „periculoase” de pe DN 7. Reprezentanţii IPJ Arad au identificat, în urma unor analize, mai multe sectoare de drum de pe DN 7 în care s-au înregistrat accidente rutiere cu consecinţe deosebit de grave. Şi sunt multe.
Este vorba despre sectoarele Bătuţa, Toc, Ilteu, Petriş, Nicolae Bălcescu, Căpruţa şi Odvoş. „În urma identificării acestor zone în care au fost înregistrate accidente cu consecinţe grave, la iniţiativa IPJ Arad s-au solicitat şi au fost făcute demersurile către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, Prefectura şi ATOP Arad de amplasare a parapeţilor rigizi de separare a sensurilor de mers şi amplasarea marcajelor transversale şi rezonatoare înainte şi după zonele identificate”, a precizat agentul principal de poliţie Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
DN 7, împânzit de radare
Pentru a mai „înfrâna” elanul conducătorilor auto care apasă tare pedala de acceleraţie, IPJ Arad a anunţat o acţiune cu efective mărite pe DN 7 pentru combaterea şi prevenirea accidentelor rutiere. Acţiunea a început şi se va desfăşura pe tot parcursul acestei săptămâni, poliţiştii fiind ajutaţi de cele şase aparate radar care au fost amplasate în sistem cascadă. Marţi, 22 septembrie, între ora 16.00 şi 22.00, radarele au fost prezente pe tronsonul de drum din localitatea Păuliş până la limită cu judeţul Hunedoara. „În urma acţiunii desfăşurate marţi, au fost aplicate 85 de sancţiuni contravenţionale, din care 60 pentru depăşirea vitezei legale de deplasare şi 25 pentru alte abateri de la normele privind reglementarea circulaţiei pe drumurile publice, sancţiuni în valoare totală de aproximativ 28.000 de lei. De asemenea, au fost reţinute trei permise de conducere şi au fost constatate trei infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere”, a declarat Ovidiu Liber din cadrul IPJ Arad.
Numerele „vorbesc”
În urma unei analize efectuate de IPJ Arad şi pusă la dispoziţia Jurnal Arădean/Arad, în luna ianuarie, în judeţul Arad au avut loc 14 accidente; în februarie 11 accidente; în martie 8 accidente; în aprilie 14 accidente; în mai 15 accidente; în iunie şi iulie câte 17 accidente, iar în luna august au avut loc 16 accidente. Principalele cauze ale producerii acestor accidente sunt: neatenţia în conducere; neacordare de prioritate la vehicule; viteza excesivă sau neadaptată şi neacordare de prioritate la pietoni. Numărul persoanelor decedate în cele 112 accidente rutiere produse pe raza judeţului Arad în primele opt luni ale anului 2015 a crescut cu 7 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, numărul răniţilor grav a scăzut – de la 108 în 2014 la 100 în 2015. La fel şi numărul accidentelor rutiere a scăzut în judeţul Arad: de la 118 în 2014 la 112 în 2015.
Mai puţine accidente şi în municipiu
Reprezentanţii IPJ Arad au precizat că o scădere a accidentelor rutiere au înregistrat şi în municipiul Arad, în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2015. Principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere pe raza municipiului sunt neacordare de prioritate la pietoni şi traversarea neregulamentară a pietonilor. În primele opt luni ale acestui an, poliţiştii au aplicat 41.600 de sancţiuni contravenţionale (faţă de 36.486 în 2014) şi au reţinut 2.797 de permise auto (faţă de 2.326 în 2014).
Citiți principiile noastre de moderare aici!