Odată cu evoluția incredibilă a comunicațiilor, odată cu internetul, care ne aduce informația la botul calului, au apărut pe de-o parte dorința de a vedea locuri cât mai îndepărtate, dar și reversul medaliei, neputința de a vedea frumusețea lucrurilor mărunte, adică pe gratis și foarte aproape de noi. De aceea, vă invităm să descoperiți alături de noi comorile neștiute pe care ni le oferă Pădurea Ceala. Vă propunem o excursie de o zi în sânul naturii, departe de telefoanele mobile, mașini, gălăgie, claxoane, nervi, agitație, televizor și de ce nu chiar internet. O zi în care trebuie să lăsați totul acasă, inclusiv grijile, să vă luați un rucsăcel cu merinde și apă și să porniți la drum alături de familie și cei dragi.
Un hike de 6 ore prin pădure
Traseul pe care vi-l propunem durează, pe jos, aproximativ 6 ore (pe traseul C albastru și C galben din Pădurea Ceala). Punctul de plecare este chiar din Centrul de Vizitare al Parcului Natural Lunca Mureșului din Pădurea Ceala, de unde mergeți spre Bodrogul Vechi și retur. Ce atracții vă propunem? Foarte multe… Să pășiți prin istorie vizitând ce a mai rămas din Cetatea Ceala – atestată documentar din 1486; să treceți pe lângă cel mai bătrân copac din Pădurea Ceala – un plop negru de aproximativ 500 de ani; să vizitați pădurea de Chiparoși de Baltă – copaci originari din America de Nord, ce trăiesc cel mai mult de pe planetă, 6.000 de ani, ajungând la maturitate la înălțimi de 50 de metri, cu un diametru de doi metri; să vizitați satul Bodrogul Vechi (atestat la 1274, fiind cea mai veche așezare din zona noastră), dar și schitul de maici de lângă Bodrogul Vechi – o oază de liniște în mijlocul unei pădurici, unde în acest moment trăiesc trei maici. Pentru cei care își doresc să facă această excursie dar nu știu pe unde să meargă îi îndrumăm spre Centrul de Vizitare al Parcului Natural Lunca Mureșului. Aici, atât rangerii, cât și harta vă pot fi de folos.
Obiectivele turistice de pe traseu
Cetatea Ceala
În prezent, din sistemul defensiv al cetății nobiliare, de formă aproximativ dreptunghiulară, se mai observă valul de pământ și șanțul de apărare. Poarta de acces se află pe latura de nord.
1486 – prima menționare documentară, ca proprietate a lui Országh Sebestyén
1514 – cetatea a fost cucerită de către cetele țărăneşti conduse de Gheorghe Doja
1526 – 1539 – proprietarul cetății este Petrovics Péter
1550 – cetatea este apărată de trupele cardinalului Martinuzzi
1551 – trupele turcești conduse de Mahmud ocupă fortificația
1595 – cetatea este cucerită de trupele conduse de Mihai Viteazul
1609 – aflată într-un grad avansat de degradare, cetatea aparținea luui Balassa Ana
1725 – ultima mențiune documentară
La sfârșitul secolului al XIX-lea, pivnițele cetății erau încă intacte.
În zona cetății au fost descoperite ceramică și monede romane.
Chiparosul de baltă – Taxodium distichum
Chiparosul de baltă este cunoscut ca fiind cea mai longevivă specie dintre toți arborii ajungând, în anumite condiții, la 6.000 de ani. Arboretul din acestă pădure formată din aproximativ 200 de pomi are o vârstă de 50 de ani.
Este o specie exotică, originară din America de Nord, care poate atinge până la 50 metri înălțime și patru metri diametru. Specific pentru chiparosul de baltă este faptul că pe terenuri mlăștinoase, din rădăcinile sale se formează pneumatoforii, protuberanțe ca niște genunchi, de până la 2 metri înălțime, cu funcții respiratorii. Este o specie deosebit ornamentală, colorându-și toamna frunzele în portocaliu, dând impresia că arde.
Bodrogul Vechi – 1274
„Satul Bodrogul Vechi datează din anul 1274, fiind cea mai veche așezare pe malul drept al Mureșului, de la Zam, după care urmează Cetatea Șoimoșului construită la 1311-1314. Mănăstirea Hodoș Bodrog care se găsea amplasată în această zonă apare în documentele vremii la 1.177, fiind considerată ca una din cele mai vechi așezări monastice din țară. Aceasta a fost înconjurată de apă, făcând parte din mănăstirile fortificate ale vremii.
Revenind la Bodrogul Vechi, situat pe malul opus al Mureșului, tradiția spune că localitatea a fost formată prin așezarea unor familii de haiduci din acea vreme. Vechea albie a Mureșului a fost deviată prin vechea vatră a satului în 1920, datorită faptului că în Zădăreni exista pericol permanent de inundație.
Bodrogul Vechi care inițial avea 150 de locuri de casă, construite aproximativ 130, era reședinţă de comună, care avea denumirea de Hodoș Bodrog, aparținând de plasa Pecica, județul Arad. Până în anul 1937, când a fost înființată parohia, asistența românilor ortodocși a fost asigurată de călugării de la mănăstirea Hodoș Bodrog.
După inundațiile catastrofale din 1970 și 1975, populația a început să părăsească vatra satului, acesta fiind într-un continuu proces de depopulare. În prezent doar câteva familii mai trăiesc aici.
În anul 2.000, în pădurea de la marginea satului, a fost începută construirea unui așezământ monahal, care în prezent găzduiește doar 3 maici.
Lucrările continuă urmând să fie construite și alte încăperi pentru maici, o sală de mese și încăperi pentru vizitatori. Datorită zonei deosebit de pitorești, aici au început să apară case de odihnă ale locuitorilor din împrejurimi, care își petrec aici sfârșitul de săptămână”, se arată pe site-ul www.pecica.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!