ARAD. Dacă săptămâna trecută vă prezentam „pericolul din apa de băut”, făcând referire la surplusul de clor rezidual, mangan, fier şi amoniu din apa potabilă, acum suntem în măsură se vă prezentăm o situaţie mult mai gravă. Căci cum altfel decât gravă am putea cataloga prezenţa arsenului (arsenicului) în apa pe care o bem zi de zi? Iar când spunem că această substanţă toxică se află în apa potabilă, nu ne bazăm pe.. poveşti populare, ci pe un document oficial, întocmit de profesionişti. Este vorba despre un raport pentru sănătate şi mediu, elaborat de Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar. Potrivit acestuia, în judeţul Arad există zone cu concentraţii crescute de arsen în apele de profunzime, de etiologie geologică. Iar aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă se face, într-un procent însemnat, tocmai din apele de profunzime. Şi, cu cât concentraţia de arsen e mai mare, cu atât e mai mare riscul de cancer la care sunt expuşi locuitorii din zonele respective. Din cele 11 probe de apă prelevate din judeţul Arad şi analizate de specialişti pentru a determina concentraţia de arsen, şase au fost cu probleme. Localităţile în care au fost depistate concentraţii crescute de arsen sunt, în ordine descrescătoare: Apateu, Pecica, Pilu, Mişca, Chişineu Criş şi Peregu Mic.
La nivelul Europei, cea mai mare parte a zonei cu astfel de probleme este localizată în Ungaria, acesteia „alipindu-i-se” şi o parte din zona de vest a României.
Viitorul NU sună bine
„Arsenul anorganic se găseşte în mod natural în sol şi în mai multe tipuri de minereuri. Mulţi compuşi comuni ai arsenului se dizolvă în apă. Astfel, arsenul poate ajunge în lacuri, râuri sau în apele subterane prin dizolvare în ploaie sau zăpadă sau prin deversarea apelor uzate din industrie. Dizolvarea lui în apă se accelerează odată cu schimbările climatice, prin creşterea semnificativă a temperaturii pe glob. Cercetări în jumătatea de vest a ţării au demonstrat faptul că temperatura va creşte în zonă şi datorită particularităţii de a fi geologic activă; aceasta va duce la o creştere şi mai mare a temperaturii care va avea ca şi consecinţă eliberarea unei cantităţi mai mari de arsen din combinaţiile chimice existente şi trecerea lui în stare liberă în apa de adâncime” – se arată în raportul Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC).
Risc de cancer
Potrivit cercetărilor medicale, expunerea pe termen lung la arsen, chiar şi la un nivel scăzut, este asociată unui risc crescut de cancer la vezică, plămâni şi cancer de piele, cât şi riscului de diabet de tip 2 şi de afecţiuni cardiovasculare.
Doza de expunere variază direct proporţional cu concentraţia de arsen din apă şi cantitatea de apă ingerată pe zi (cu cât bei mai multă apă şi cu cât concentraţia de arsen din apă e mai mare, cu atât eşti mai expus riscului de a face cancer). Doza de expunere variază invers proporţional cu greutatea corporală a omului (cu cât eşti mai slab, cu cât cântăreşti mai puţin, cu atât e mai mare riscul de a face cancer).
Autorităţi, trezirea!
Aşa cum am mai precizat, informaţiile privind concentraţia crescută de arsen din apă şi riscul pe care aceasta îl prezintă pentru sănătatea populaţiei, au fost preluate din raportul Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar. CNMRMC este un organsim public, subordonat guvernului (prin Institutul Naţional de Statistică). În această situaţie, este de neînţeles lipsa de reacţie a instituţiilor publice locale, cu competenţe în monitorizarea calităţii apei. Ele ar fi trebuit să ştie exact cum stau lucrurile, să fi informat populaţia şi să fi luat unele măsuri.
Din informaţiile noastre, la nivelul judeţului Arad nu există aparatura necesară determinării concentraţiei de arsen din apă. Dar, din câte se vede, nu există nici preocupare, interes sau măcar curiozitate profesională din partea celor responsabili de calitatea apei pe care arădenii o beau zi de zi. Sperăm ca articolul de faţă să-i determine să se autosesizeze şi… să facă ceva.
La treabă!
„Rezultatele (raportului-n.r.) atenţionează asupra unor posibile efecte negative asupra sănătăţii populaţiei în cazul consumului de apă cu concentraţii crescute de arsen, impunându-se implementarea unor strategii de diminuare a posibilei expuneri şi a riscurilor asociate pentru populaţia din zonele cu valori crescute ale arsenului în apa de profunzime, datorită particularităţilor geologice” – încheie CNMRMC. Autorităţi arădene, la treabă!
Victimele arsenului, în istorie
Arsenul a fost folosit, de-a lungul anilor, în prepararea unor otrăvuri puternice care au făcut multe victime în istorie. Se spune că Papa Pius al III-lea și Clement al XIV-lea au fost otrăviți cu „aqua Toffana di Napoli” preparată din arsen, iar despre Napoleon Bonaparte că ar fi fost asasinat pe insula Sf. Elena prin adaos regulat de arsen în hrană. În zilele noastre, compuşii otrăvitori ai arsenului sunt folosiţi contra şobolanilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!