De la reformele din sănătate încoace, deci de vreo șase ani, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad nu acoperă urgențele la Compartimentul chirurgie plastică și reparatorie, pentru că secția cu același nume a fost desființată. Compartimentul face parte acum din Secția Chirurgie generală, pentru că a fost redus numărul de medici și paturi. Din această cauză, s-au desființat și gărzile, iar medic specialist există doar în programul de lucru de câteva ore pe zi. Astfel, pacienții ajung la Unitatea Primire Urgențe (UPU), unde se decide dacă „merită” chemat un medic specialist de acasă. Un arădean care s-a tăiat cu un cutter la mână și a ajuns la UPU, zilele trecute, nu a avut norocul să atragă suficient atenția medicilor de aici. Familia bărbatului relatează că după ce a fost pansat, a fost trimis acasă pentru a reveni a doua zi la un medic specialist.
Operat de urgență la Timișoara
Bărbatul nu a fost dus acasă, ci direct la Timișoara, unde medicii l-au operat imediat pe rănit, considerând cazul unul destul de grav pentru a nu fi amânat. Din fotografiile făcute pe drumul către orașul vecin se vede că din bandajele puse de medicii arădeni curge sânge, chiar și pe podeaua mașinii. „Faptul că a fost atinsă o arteră secundară nu a reprezentat pentru cei de la Arad o urgență. Au pansat, au «oprit sângerarea» și ne-au trimis acasă. Medicii de la Timișoara l-au operat (puțin peste o oră) de cum a intrat în incintă, neînțelegând nici dânșii cum l-au putut trimite acasă. Concluzia este clară, din punctul meu de vedere”, ne-a relatat un membru al familiei pacientului, care l-a însoțit pe acesta la spitalele din Arad și Timișoara.
„Poze făcute tendențios”
Contactată de Jurnal Arădean / Aradon, directoarea SCJU Arad, Mirandolina Prișcă, spune că fotografiile prezentate de către familia pacientului „au fost făcute tendențios” și că „acest caz nu a fost atât de grav încât să necesite chemarea unui medic specialist de acasă”. „Un pacient care pleacă de la UPU nu pleacă în acel mod, cu sângele curgând. E clar că au desfăcut bandajul”, a spus Prișcă.
Referitor la lipsa medicului de gardă, conducerea a dat vina pe reformele din 2010, afirmând că sunt necesare minimum 25 de paturi și patru medici pentru înființarea unei secții de chirurgie plastică și reparatorie, așa cum funcționa înainte de restructurări. „Urgențele de genul acesta sunt rezolvate la UPU, iar pentru cele majore sunt chemați medicii de acasă pro bono. În acest caz, bolnavul nu a fost în situație atât de gravă încât să fie chemat un specialist de acasă. Nu era nici caz de internare, de aceea a fost trimis acasă până a doua zi”, a spus Prișcă.
La compartimentul de specialitate există acum 20 de paturi și trei medici, deci efortul nu ar fi fost atât de mare pentru transformarea în secție cu medic de gardă. Ar trebui ocupat doar un post, însă nimeni nu s-a gândit sau nu s-a grăbit să facă acest lucru, deși vorbim de cel mai mare spital din județ, de la care pacienții ajung adesea la Timișoara pentru a primi îngrijirile medicale necesare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!