Sute de hectare de teren zac neîngrijite şi s-au transformat în pârloage. Fie au fost cumpărate de către posibili investitori străini, în speranţa ridicării unor cartiere, vile sau demarării unor proceduri agricole de excepţie, dar faptul nu a mai avut loc, fie pur şi simplu proprietarii au renunţat să mai lucreze pământul. Rezultatul a fost oricum acelaşi: hectare de terenuri degradate!
Agricultura ar trebui să fie una dintre cele mai performante sectoare ale economiei, Aradul având potenţial geografic în acest sens, fapt recunoscut de oficiali.
„Datorită aşezării sale în câmpia aluvionară a Aradului, precum şi a climatului continental-moderat, putem afirma că Municipiul Arad dispune de condiţii favorabile desfăşurării unei agriculturi performante”, se specifică în raportul Primăriei Arad privind starea judeţului.
Cu toate acestea, din totalul de 23,4 mii hectare ale municipiului, 289 hectare sunt neproductive sau degradate, datele fiind obţinute de la Serviciul Agricol din cadrul PMA, în urma recensământului agricol din 2010.
Cele 23,4 mii hectare se împart, în principal, în suprafeţe agricole – 17,09 mii hectare şi terenuri neagricole – 6,3 mii hectare. În ceea ce priveşte situaţia terenurilor agricole, cei mai mulţi deţinători de suprafeţe agricole au decis să le are şi cultive, 15,3 mii hectare fiind suprafaţa arabilă a municipiului, în timp ce păşuni se găsesc pe un total de 1,6 mii hectare, iar fâneţe pe doar 133 hectare.
Cerealele, în top
Suprafeţele agricole din municipiu sunt cultivate, în special, cu grâu şi porumb, dar nici plantele oleaginoase nu pot fi ignorate. Dacă porumbul şi grâul ocupă locurile fruntaşe în situaţia privind culturile din municipiu, ovăzul se află la polul opus. Doar 131,78 hectare, din peste 13,7 mii, au fost cultivate cu ovăz.
Cert este, însă, faptul că persoanele juridice sunt cele ce fac agricultură din municipiu, peste 11 mii de hectare fiind cultivate de societăţi şi asociaţii, în timp ce persoanele fizice au cultivat diverse culturi pe doar 2.065,95 hectare.
Păduri şi ape
Aradul are o suprafaţă totală de păduri de 1.146 de hectare. Evidenţa pădurilor a fost publicată de către administraţie, în cadrul unui raport privind starea judeţului. În ceea ce priveşte suprafaţa ocupată cu ape şi bălţi, aceasta se ridică la 712 hectare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!