ARAD. Tot ceea ce e legat de pasaje e la timpul viitor. Nu sunt încă gata, dar poate într-o bună zi vom putea circula pe ele, pe deasupra liniilor de cale ferată și a barierelor. Și tot la viitor sunt și plățile care ar trebui făcute celor care au avut terenuri în zonă și au fost expropriați. Așa cum mai scriam datoria către cei care au fost expropriați se ridică la 1.007.337lei pentru 34.229 mp pentru care trebuie să se plătească ca şi despăgubire Banii trebuie să fie împărţiţi la 27 de proprietari, din care unii ar fi trebuit să primească mai mult, alții mai puțin. Sumele au fost stabilite prin HG nr.768 din 27 iulie 2011. Expropriatorul, adică statul român prin CNADNR ar fi trebui să facă plățile, adică să dea banii celor expropriați, bani alocați prin HG nr.178. Doar că acești bani nu au ajuns în conturile foștilor proprietari ci au rămas suspendați …
Ce spune CNADNR
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A, la solicitarea „Jurnal arădean” a explicat care sunt motivele pentru care banii nu au ajuns la foștii proprietari: „Conform art. 11(7) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, raportul de evaluare a imobilelor a fost revizuit, fiind necesară suplimentarea sumei prevăzute în HG nr. 768/2011. După suplimentarea sumei, procedura de expropriere se va finaliza prin emiterea Proceselor verbale și a Hotărârilor de stabilire a despăgubirilor și încasarea sumelor de către proprietari” se arată în răspunsul companiei. Cu alte cuvinte au fost majorate sumele din raportul de evaluare, după ce probabil, o parte din cei care sunt trecuți pe lista au cerut reevaluarea terenurilor.
Contradicții pe lege
Ceea ce intrigă în această poveste este faptul că, potrivit legii , după publicare HG, ar fi trebuit să se constituie o comisie care să verifice dreptul de proprietate „În termen de 5 zile de la emiterea deciziei de expropriere, expropriatorul numeşte comisia de verificare a dreptului de proprietate ori a altui drept real în temeiul căruia cererea a fost formulată şi constată acceptarea sau, după caz, neacceptarea cuantumului despăgubirii de către proprietar sau titularii altor drepturi reale asupra imobilului supus exproprierii” . Potrivit unuia dintre proprietari, Ioan Bac, această comisie nu a fost numită, sau cel puțin nu a fost adusă la cunoștința tuturor celor expropriați existența ei. Și dacă nu a existat comisia nu putea fi solicitată reevaluarea terenurilor. JA-M.A.
Evaluarea
Potrivit legii, raportul de evaluare se întocmeşte avându-se în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 771 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sub coordonarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!