Finanțat de Guvernul României în cadrul programului Centenar, proiectul Trasee Cutlural Educaționale constă în realizarea a patru trasee în municipiul Arad, prin care se prezintă legătura orașului nostru cu Marea Unire din 1918. Proiectul este împărțit în trei părți – traseele din oraș, însoțite de panouri de informare; realizarea unor broșuri pentru fiecare traseu în parte; realizarea unui portal web în care sunt prezentate pe larg clădirile și monumentele cuprinse în trasee.
Cele patru trasee
Echipa Direcției Județene de Cultură a gândit patru trasee cultural-educaționale în cadrul proiectului. Este vorba despre „Biserica și școala”, „Instituții naționale românești”, „Făuritori arădeni ai Marii Uniri” și „Traseul Unirii”. Primul cuprinde Reședința Episcopală, Catedrala Veche, Academia Teologică, Preparandia, Colegiul Național „Dimitrie Țichindeal”, bustul lui Petre Pipoș, Mănăstirea Sf. Simeon Stâlpnicul și Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Cel de-al doilea, „Instituții naționale românești”, îi poartă pe curioși pe la Casa Națională Română din Pârneava, Academia Teologică, Palatul Tribuna, Reședința Episcopală, Casa Ștefan Cicio-Pop, Palatul Românul, Banca Victoria și Sediul Comandamentului Suprem al Gărzilor Naționale Române.
Traseul „Făuritorii arădeni ai Marii Uniri este compus din Casa Ștefan Cicio-Pop, Hotelul Crucea Albă, Crucea Martirilor din Parcul Eminescu, Sediul Gărzilor Naționale și mormintele lui Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Vasile Goldiș, Moise Rișcuția și Iustin Marșieu, toate în Cimitirul Eternitatea. În cele din urmă, „Traseul Unirii” are în componență Casa Ștefan Cicio Pop, Școala Gimnazială de Fete, Palatul Tribuna, Palatul Românul, Sediul Comitetului Suprem al Aradului (fosta Prefectură) și Casa Ioan Suciu.
Panouri, broșuri și website
Pentru a-i ajuta pe turiști și pe arădeni deopotrivă să afle mai multe detalii despre obiectivele cuprinse pe cele patru trasee, au fost amplasate în oraș peste 20 de panouri de informare, ce conțin imagini cu obiectivele și informații despre acestea. Pe lângă panouri, Direcția Județeană de Cultură a editat și patru broșuri, câte una pentru fiecare traseu, în care fiecare obiectiv are dedicate câte două pagini. De asemenea, s-a realizat și o pagină web – www.traseeculturalearad.ro – unde vor fi încărcate și filmulețe de prezentare pentru cele patru trasee. Această parte a proiectului, însă, nu este finalizată în totalitate.
Adrian Șimon, directorul Direcției Județene de Cultură Arad, spune că proiectul este îndreptat și către turiști, însă „e important să afle și arădenii despre rolul Aradului în istoria națională. În special tinerii. Sperăm ca școlile să folosească aceste trasee inclusiv în cadrul programului Școala Altfel, să-i ajute pe copii să afle despre orașul în care trăiesc”.
Mici greșeli
Pe panourile unora dintre trasee s-au strecurat, însă, și mici greșeli de localizare a obiectivelor turistice. Mai exact, Hotelul Crucea Albă a fost localizat greșit, în locul în care se află de fapt Galeria de Artă Delta, iar strada Crișan a fost „rebotezată” Nicolae Grigorescu. În cazul din urmă, însă, greșeala este a hărții de bază folosite de către echipa de proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!